W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pasta alla Gricia

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Pasta alla Gricia

Jedna z bardziej klasycznych past, niestety rzadko spotykana poza rodzinnym Lacjum. Jeśli nie mamy typowej dla tego regionu wędliny, czyli guanciale, używamy pancettty. Jednak bez prawdziwego sera pecorino się nie obejdzie - jest on główną gwiazdą dania. Na szczęście niemal wszędzie można go dostać.

Kraj pochodzenia: Włochy-Lacjum

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g makaronu (spaghetti albo penne albo macaroni...)
  • 120 g świeżego pecorino romano
  • 6 plasterków guanciale lub pancetty
  • oliwa z oliwek

Pasta alla Gricia - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży gar z osoloną wodą, a kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Ser pecorino ścieramy na drobnej tarce.
Pancettę (lub guanciale) kroimy w nieduże kawałki. Dużą patelnię stawiamy na sporym ogniu, wlewamy łyżkę oliwy, a kiedy będzie gorąca, wrzucamy pancettę (guanciale). Smażymy, aż będzie chrupka i rumiana.
Ugotowany makaron odcedzamy, starannie osączamy i wrzucamy na patelnię z pancettą. Wsypujemy prawie cały ser i starannie mieszamy, aż ser się rozpuści. Dodajemy bardzo dużo świeżo zmielonego pieprzu, mieszamy i przekładamy do ogrzanej miski.
Posypujemy resztą sera i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Pasta alla Gricia: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Pasta alla Gricia przepisy:


Podziel się linkiem:




Komentarze: