W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Cykoria z szynkÄ… i sosem serowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne

Cykoria z szynkÄ… i sosem serowym

Belgowie potrafią z cykorią zrobić nawet pizzę... Ten przepis nie idzie tak daleko, a duszona cykoria w skorupce z rumianej szynki, podlana "mocnym" sosem serowym, jest naprawdę bardzo pyszna. Jedno z moich ulubionych dań.

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 8 równych kolb cykorii
  • 100 g masÅ‚a
  • 80 g mÄ…ki
  • 2 szklanki (pół litra) mleka
  • 100 g tartego gruyera
  • 100 g niebieskiego sera
  • gaÅ‚ka muszkatoÅ‚owa
  • 8 plasterków surowej wÄ™dzonej szynki

Cykoria z szynkÄ… i sosem serowym - Opis przyrzÄ…dzania:

Cykorię obieramy z przywiędłych liści, przycinamy podstawy, płuczemy i osuszamy. Kładziemy cykorię w koszyku do gotowania na parze i stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Gotujemy na parze, aż cykoria będzie miękka - czyli jakiś kwadrans, może 20 minut. Sprawdzamy widelcem, a kiedy cykoria będzie gotowa, zdejmujemy ją z garnka i studzimy.
W tak zwanym międzyczasie robimy sos serowy: rozpuszczamy prawie całe masło (zostawiamy łyżkę) w rondelku. Kiedy będzie gorące, wsypujemy mąkę i mieszamy, aż powstanie gładka masa. Prażymy na małym ogniu przez 2 minuty, po czym zaczynamy po trochu dolewać mleko, za każdym razem dobrze mieszając. Kiedy zużyjemy całe mleko, gotujemy jeszcze sos przez kilka minut.
Do gorącego sosu wsypujemy starty gruyere i połowę niebieskiego sera, pokruszonego widelcem. Mieszamy, żeby ser się rozpuścił i doprawiamy sos do smaku solą (pewnie niedużo, bo niebieski ser jest zazwyczaj słony), pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Każdą kolbę cykorii zawijamy w plasterek szynki - Belgowie mają swoją doskonałą szynkę ardeńską, ale każda dobra surowa szynka się nada. Na patelni rozgrzewamy pozostałą łyżkę masła, wkładamy cykorię i osmażamy na rumiano ze wszystkich stron.
Na ogrzane talerze wlewamy trochę sosu, na sosie kładziemy po 2 kolby cykorii i posypujemy każdą porcję resztą pokruszonego niebieskiego sera.
Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Cykoria z szynką i sosem serowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: