W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zapiekanka z boćwiny z cytryną

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Zapiekanka z boćwiny z cytryną

Trochę jak flan albo jak tarta z samego nadzienia, bez ciasta... Bardzo smaczne danie obiadowe lub kolacyjne z zupełnie już zapomnianego warzywa. Podajemy z bagietką i sałatką z pomidorów (na przykład).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • ½ kg boćwiny
  • szklanka mleka
  • 75 g masła
  • 20 g mąki
  • 50 g tartego sera gruyere
  • cebula
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • 2 żółtka
  • 100 ml kremowej śmietanki
  • 2 łyżki parmezanu

Zapiekanka z boćwiny z cytryną - Opis przyrządzania:

Boćwinę starannie myjemy. Odcinamy łodyżki – kroimy je wzdłuż na pół, po czym w centymetrowe kawałki. Liście kroimy na dwucentymetrowe wstążki. Zagotowujemy garnek lekko osolonej wody. Do miski nalewamy zimną wodę i wrzucamy kilka kostek lodu. Pokrojone łodyżki boćwiny blanszujemy we wrzątku 5 minut, po czym wrzucamy je do wody z lodem i zostawiamy tam na 2-3 minuty. Odcedzamy i wykładamy na sito, żeby obciekły. Teraz blanszujemy liście – wkładamy je do wrzątku na 1 minutę, po czym przekładamy do wody z lodem, jak wyżej. Odcedzamy na sicie i osuszamy przy pomocy papierowego ręcznika.
W rondelku podgrzewamy mleko prawie do wrzenia. W garnku rozpuszczamy 50 g masła, wsypujemy mąkę i gotujemy, cały czas mieszając, przez minutę. Wlewamy po trochu gorące mleko i gotujemy dalej, wciąż mieszając, aż sos będzie gładki i dość gęsty. Wrzucamy ser gruyere, mieszamy, aż się rozpuści, doprawiamy sos solą i pieprzem i zostawiamy do schłodzenia na 10 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 190°C.
Cebulę kroimy na cienkie plasterki.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy, ścinamy skórkę w długich cienkich paskach (specjalnym nożykiem do cytrusów).
Resztę masła i oliwę rozgrzewamy na patelni i smażymy cebulę na złoty kolor. Dodajemy skórkę z cytryny i smażymy jeszcze chwilkę. Mieszamy z boćwiną i wkładamy do żaroodpornego naczynia.
Do sosu serowego dodajemy żółtka I starannie mieszamy. Lekko ubijamy śmietankę i też mieszamy ją z sosem.
Polewamy sosem boćwinę i delikatnie mieszamy, by sos wpłynął pomiędzy liście. Posypujemy parmezanem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy kwadrans, może 20 minut, aż zapiekanka zarumieni się na wierzchu.
Przed podaniem odstawiamy na 10 minut, żeby trochę się ustała, po czym podajemy z bagietką i sałatką.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zapiekanka z boćwiny z cytryną: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Zapiekanka z boćwiny z cytryną przepisy:

  • Zapiekany kalafior
    Popularna w Stanach i Wielkiej Brytanii zapiekanka zwana "cauliflower cheese". Kalafior tak przyrządzony może być dobrym dodatkiem do pieczonego mięsa, może też wystąpić solo jako danie kolacyjne (lub - jak zwykle - lekki lunch).
  • Zapiekanka kolacyjna z dyni z sosem serowym
    Satysfakcjonująca jesienna zapiekanka, z dynią, porami i sosem z gruyera. Świeża bagietka, miska cykorii i kieliszek białego wina na pewno nie zaszkodzą.
  • Zapiekanka z zielonych warzyw
    Bardzo smaczna zimowa zapiekanka z różnych zielonych warzyw. W towarzystwie czosnkowej bułki i surówki z tartej marchewki będzie doskonałym daniem obiadowym lub kolacyjnym.
  • Zapiekane zimowe warzywa
    Ciekawa zimowa zapiekanka, która dotarła do mnie z Kanady. Pasuje do każdego mięsa i ryby, może też być wegetariańską kolacją - z czosnkową bagietką, na przykład.
  • Brokuły smażone z gruyerem
    Smaczny i oryginalny dodatek do białego mięsa - pieczonego schabu, sznycli cielęcych lub piersi z indyka.


Podziel się linkiem:




Komentarze: