No, chwilę się trzeba pomęczyć przy tym przepisie, ale warto - alzackie tarty słyną ze swego znakomitego smaku. Nie pamiętam, skąd mam ten przepis, ale w oryginale napisany był po francusku - jest więc szansa, że przepis jest autentyczny...
Kraj pochodzenia: Francja-Alzacja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Alzacka tarta sernikowo-cytrynowa - Opis przyrządzania:
Najpierw odsączamy serek: spore sitko wykładamy czystą gazą, wkładamy serek i odstawiamy na godzinę-dwie, żeby odsączyć serwatkę.
Przygotowujemy Kruche ciasto z żółtkami (słodkie) i wkładamy do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty (średniej wielkości) smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia.
Wylepiamy formę ciastem, nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem i wstawiamy jeszcze na trochę do lodówki.
Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Z 2 cytryn najpierw ścinamy skórkę w długich, cienkich paskach, a potem wyciskamy sok. Z trzeciej cytryny skórkę ścieramy na drobnej tarce, sok też wyciskamy. Sok przelewamy przez sitko. Ostatnią cytrynę kroimy w cienkie plasterki.
Do rondla wlewamy zimną wodę. Wkładamy skórkę w paskach oraz plasterki cytryny, stawiamy na ogniu. Kiedy woda się zagotuje, gotujemy jeszcze przez minutę, po czym odcedzamy i wkładamy z powrotem do rondla. Dodajemy 50 g cukru, nalewamy tyle wody, żeby przykryć cytrynę i gotujemy na małym ogniu, aż cała woda wyparuje.
Jajka i żółtko ubijamy z resztą (te 180 g) cukru i ze startą na tarce skórką na kogel-mogel.
Masło topimy na malutkim ogniu, dodajemy do kogla-mogla i mieszamy. Dodajemy wiórki, sok z cytryny i serek i znów mieszamy na gładką masę.
Masę wlewamy do foremki z ciasta i wstawiamy do piekarnika na 40 minut - krem powinien zastygnąć.
Wyjmujemy tartę z pieca i odstawiamy do wystygnięcia.
Tuż przed podaniem ozdabiamy tartę plasterkami i skórką z cytryny.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Alzacka tarta sernikowo-cytrynowa: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |