Bardzo prosta, ale równie smaczna salsa o pięknym pomarańczowym kolorze. Ilość papryczek chilli regulujemy zgodnie z potrzebą (ja tam lubię dużo). Podajemy do wszelkich dań mięsnych o rodowodzie meksykańskim.
Kraj pochodzenia: Meksyk
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Meksykańska salsa ze słodkich ziemniaków - Opis przyrządzania:
Ziemniaki płuczemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną, zgrabną kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, solimy i stawiamy na ogniu. Gotujemy 8-10 minut, aż kostki będą miękkie, ale nie zaczną się rozpadać (pilnujemy!). Gasimy ogień, odcedzamy ziemniaki z wody i stawiamy na gorącym jeszcze miejscu, żeby odparowały przez 5 minut.
Przekładamy ziemniaki do miski i odstawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie wyciskamy sok z pomarańczy.
Do soku dodajemy tyle suszonych i pokruszonych papryczek chili, ile nam pasuje.
Cebulki dymki myjemy, osuszamy, pozbawiamy przywiędłych fragmentów oraz korzonków, siekamy i dodajemy do soku z chili.
Wlewamy sok z dodatkami do wystygniętych ziemniaków, delikatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinkę.
Po tym czasie salsę doprawiamy do smaku solą i świeżo wyciśniętym sokiem z limetki i podajemy do grillowanego mięsa lub do tacos, burritos, enchiladas, fajitas, quesadillas i empanadas...
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Meksykańska salsa ze słodkich ziemniaków: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna