Prościutka sałata z dobrych składników kontrastujących ze sobą zarówno smakiem, jak i konsystencją. Odpowiednia na każda okazję: od lunchu przez obiad rodzinny, aż po kolację dla gości.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sałata z awokado i niebieskim serem - Opis przyrządzania:
Najpierw robimy sos:
szalotki obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i rozgniatamy na pastę z łyżeczką soli.
W dużej misce mieszamy czosnek i musztardę, dodajemy ocet winny, oliwę z oliwek oraz szalotki i natkę pietruszki. Dodajemy nieco świeżo zmielonego pieprzu do smaku.
Teraz sama sałata:
rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Boczek kładziemy na ruszcie (lub na blaszce) i pieczemy 8-10 minut, aż będzie chrupki. Uważamy, żeby nie przypalić! Studzimy i kruszymy na małe kawałki.
Liście sałaty wkładamy do miski z sosem, starannie mieszamy, po czym układamy sprawiedliwie i estetycznie na 4 talerzach.
Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, obieramy ze skórki i kroimy na plastry. Układamy na sałacie.
Ser kroimy w kostkę lub kruszymy na małe kawałki, po czym posypujemy nimi sałatę i awokado.
Na koniec każdą porcję posypujemy kawałeczkami boczku i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Sałata z awokado i niebieskim serem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Marzec 2023 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |