Lekka zupa z dyni i innych warzyw, rozprowadzona śmietanką. Prosta i bardzo smaczna. Nazwałam ją zupą Micheline, bo jadłam ją u bardzo miłej Kanadyjki o tym właśnie imieniu. Micheline podała zupę w wydrążonej dyni, co wyglądało naprawdę dekoracyjnie.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zupa z dyni Micheline - Opis przyrządzania:
Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kawałki.
Pory obieramy z zielonych liści, starannie płuczemy i kroimy w plasterki.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Czosnek obieramy i grubo siekamy.
Wszystkie warzywa wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą tak, by je zakryła. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Gotujemy do miękkości, po czym miksujemy mikserem ręcznym lub porcjami w blenderze.
Dodajemy pół szklanki kremowej śmietanki (lub więcej, jeśli lubimy zupę bardziej zabielaną), sprawdzamy smak - jeśli za mało soli, dosalamy; jeśli zupa jest nieco mdła, wciskamy trochę soku z cytryny. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową.
Podajemy gorącą z grzankami.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Zupa z dyni Micheline: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |