W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Omlet z cukinią

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Omlet z cukinią

Klasyczne danie z basenu Morza Śródziemnego. Omlet można jeść na ciepło jako nieduże, pożywne danko (z sałatą i bagietką), albo też podać na zimno jako jeden z elementów na półmisku mezze.

Kraj pochodzenia: Północna Afryka

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • duża cukrowa cebula
  • oliwa z oliwek
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 4 jajka

Omlet z cukinią - Opis przyrządzania:

Cebulę drobno siekamy. Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę i smażymy na złoto, często mieszając. Cukinie kroimy wzdłuż na pół, a potem na cienkie plasterki. Dorzucamy na patelnię z cebulą i smażymy przez jedną-dwie minuty. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Dolewamy 100 ml wody, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy, aż cukinia będzie miękka. Zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy ogień i smażymy, aż woda wyparuje. Jajka ubijamy lekko widelcem, solimy. Do jajek dodajemy usmażoną cukinię i dobrze mieszamy. Na umytą patelnię wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i rozgrzewamy. Wlewamy masę jajeczno-cukiniową i smażymy na średnim ogniu, aż spód będzie ścięty i przyrumieniony. Patelnię zdejmujemy z ognia i wstawiamy na kilka chwil pod opiekacz w piekarniku, żeby góra omletu też się ścięła. Podajemy na gorąco z sałatą lub na zimno jako przystawkę.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Omlet z cukinią: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: