Klasyczne danie z basenu Morza Śródziemnego. Omlet można jeść na ciepło jako nieduże, pożywne danko (z sałatą i bagietką), albo też podać na zimno jako jeden z elementów na półmisku mezze.
Kraj pochodzenia: Północna Afryka
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Omlet z cukiniÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:
Cebulę drobno siekamy. Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę i smażymy na złoto, często mieszając. Cukinie kroimy wzdłuż na pół, a potem na cienkie plasterki. Dorzucamy na patelnię z cebulą i smażymy przez jedną-dwie minuty. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Dolewamy 100 ml wody, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy, aż cukinia będzie miękka. Zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy ogień i smażymy, aż woda wyparuje. Jajka ubijamy lekko widelcem, solimy. Do jajek dodajemy usmażoną cukinię i dobrze mieszamy. Na umytą patelnię wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i rozgrzewamy. Wlewamy masę jajeczno-cukiniową i smażymy na średnim ogniu, aż spód będzie ścięty i przyrumieniony. Patelnię zdejmujemy z ognia i wstawiamy na kilka chwil pod opiekacz w piekarniku, żeby góra omletu też się ścięła. Podajemy na gorąco z sałatą lub na zimno jako przystawkę.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: jajka
Kiedy przygotować Omlet z cukinią: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |