W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Chłodnik ogórkowy z jogurtem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Chłodnik ogórkowy z jogurtem

Orzeźwiająca zupa na bazie greckiego jogurtu, doprawiona świeża miętą. Bardzo smaczna i i bardzo zdrowa.

Kraj pochodzenia: Bałkany i Morze Śródziemne

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 litra gęstego jogurtu
  • najlepiej greckiego
  • ogórek sałatkowy
  • mięta
  • czosnek
  • 1/2 szklanki wywaru z warzyw

Chłodnik ogórkowy z jogurtem - Opis przyrządzania:

Ogórek ścieramy wraz ze skórką na grubej tarce. Dodajemy jogurt. Garść świeżych liści mięty drobno siekamy. Ząbek czosnku drobno siekamy lub wyciskamy w prasce. Miętę i czosnek dodajemy do zupy. Rozcieńczamy zupę dolewając pół szklanki zimnej wody lub - lepiej - zimnego wywaru z warzyw. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Podajemy chłodnik w miseczkach, do których wrzucamy po kostce lodu. Dekorujemy małymi gałązkami świeżej mięty.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Chłodnik ogórkowy z jogurtem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: