W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zimna zupa z porów i ziemniaków (Vichyssoise)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zimna zupa z porów i ziemniaków (Vichyssoise)

Zimna zupa z porów i ziemniaków (Vichyssoise)

Zupa Vichyssoise została stworzona w Stanach Zjednoczonych przez francuskiego kucharza o nazwisku Louis Diat - stąd podwójne obywatelstwo tego dania. W klasycznej wersji podajemy zupę na zimno, ale jeśli pogoda nas zawiodła, śmiało możemy zupę podgrzać.

Kraj pochodzenia: USA/Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 duże pory
  • 2 ziemniaki średniej wielkości
  • średniej wielkości cebula
  • 50 g masła
  • 3 i 1/2 szklanki wywaru z kurczaka
  • szlanka mleka
  • 3 łyżki wytrawnego sherry
  • gałka muszkatołowa
  • szczypiorek

Zimna zupa z porów i ziemniaków (Vichyssoise) - Opis przyrządzania:

Pory obieramy i odcinamy zielone liście. Kroimy wzdłuż na pół i starannie płuczemy. Kroimy w cienkie plasterki.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
W dużym rondlu roztapiamy masło, dodajemy wszystkie warzywa naraz i mieszamy. Dosypujemy trochę soli i pieprzu, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez kwadrans. Dolewamy wywar, mleko i sherry. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i na maleńkim ogniu gotujemy 20 minut.
Miksujemy w blenderze lub mikserem ręcznym. Po zmiksowaniu przecieramy przez sitko, żeby zupa była idealnie gładka.
Sprawdzamy smak i - ewentualnie - dodajemy trochę soli, gałki muszkatołowej i sherry.
Kiedy zupa wystygnie, wstawiamy ją do lodówki. Podajemy na zimno, posypaną drobno siekanym szczypiorkiem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Zimna zupa z porów i ziemniaków (Vichyssoise): trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Zimna zupa z porów i ziemniaków (Vichyssoise) przepisy:

  • Szkocka zupa z porów
    Rozgrzewająca zupa na deszczowe, ponure wieczory. Lektura książki "Doktor Jekyll i pan Hyde" obowiązkowa (dla romantyków - parę wierszy Burnsa też się nada)...
  • Zupa-krem z białą rybą
    Łagodna zupa z białej ryby i warzyw - znana jest właściwie w każdym kraju i trudno orzec, skąd pochodzi. Prosta i bezpretensjonalna, zyska na oryginalności, jeśli podamy ją z grzankami posmarowanymi tapenade lub z łyżką pomidorowej salsy, włożoną do talerza tuż przed podaniem.
  • Zupa ziemniaczana z cheddarem i szczypiorkiem Zupa ziemniaczana z cheddarem i szczypiorkiem
    Przyjemna kremowa zupa z minimalnej ilości składników.
  • Zielona zupa jarzynowa
    Sympatyczna, lekko kwaskowata od szczawiu, zielona zupka - wielka pociecha w ciemne, zimne, mokre dni. Podajemy z grzaneczkami.
  • Węgierska zupa gulaszowa Węgierska zupa gulaszowa
    Jedna z moich ulubionych zup - nie za gęsta, dobrze przyprawiona węgierską papryką i czosnkiem, z mięskiem i warzywami... Dobrze mieć takich bratanków...




Podziel się linkiem:


Komentarze: