W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Åšliwki w czerwonym winie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Åšliwki w czerwonym winie

Nietypowy deser, tylko dla dorosłych. Suszone śliwki nasiąkają pysznym, niezbyt słodkim syropem. Podajemy odsączone, do cynamonowego parfait, deseru panna cotta lub do kremu celeste.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 Å‚yżki pÅ‚ynnego miodu
  • Å‚yżka marmolady pomaraÅ„czowej
  • 36 dobrych suszonych Å›liwek (najlepiej francuskich lub ostatecznie kalifornijskich)
  • 1/2 butelki dobrego czerwonego wytrawnego wina (np. Bordeaux)

Åšliwki w czerwonym winie - Opis przyrzÄ…dzania:

Do garnka wlewamy litr wody, dodajemy miód i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 10 minut na średnim ogniu. Dodajemy marmoladę pomarańczową. Mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia. Zimny syrop przelewamy do szklanej lub porcelanowej miski i wrzucamy suszone śliwki . Dolewamy wino. Naczynie ze śliwkami przykrywamy i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 doby. Podajemy odsączone z syropu do różnych kremowych deserów.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Śliwki w czerwonym winie: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: