Apetyczna kremowa zupa, przyprawiona na sposób dalekowschodni. Wegetarianie mogą, oczywiście, zastąpić rosół z kury wywarem z jarzyn.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zupa z dyni z kminem rzymskim - Opis przyrzÄ…dzania:
Dynię obieramy ze skóry i nasion, kroimy w małe kawałki, wkładamy do garnka, dolewamy 2 szklanki rosołu z kurczaka i szklankę wody.
CebulÄ™ i czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do dyni.
Do garnka dosypujemy 2 łyżeczki kminu i stawiamy garnek na ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, a kiedy się zagotuje, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, czyli do chwili, gdy dynia będzie miękka.
Miksujemy dynię ręcznym mikserem lub przelewamy do blendera - najlepiej robić to w porcjach, żeby się nie przelało górą.
Zmiksowaną zupę wlewamy z powrotem do garnka, dolewamy mleko kokosowe i łyżkę soku z cytryny - może trochę więcej, jeśli zupa będzie nam się wydawała mało wyrazista.
ZupÄ™ delikatnie podgrzewamy, ale nie zagotowujemy i podajemy ozdobionÄ… siekanym szczypiorkiem lub listkami kolendry.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Zupa z dyni z kminem rzymskim: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |