W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Syrop cukrowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Syrop cukrowy

Syrop cukrowy to niezbędny składnik wielu koktajli. Przydaje się także przy rozmaitych daniach słodkich, jak na przykład - wiśnie w korzennym syropie.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: szklanka

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • cukier
  • woda

Syrop cukrowy - Opis przyrządzania:

Do rondelka wsypujemy szklankę cukru i dolewamy szklankę wody. Mieszamy, podgrzewając, aż cukier się rozpuści. Zwiększamy ogień i syrop zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż ilość syropu zmniejszy się o połowę. Studzimy i przechowujemy w lodówce, w szklanym naczyniu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Syrop cukrowy: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Syrop cukrowy przepisy:

  • Klasyczne daiquiri
    Klasyczny koktajl o słodko-kwaśnym smaku i wyraźnym aromacie białego rumu. Podajemy ozdobiony skórką ściętą z limetki.
  • Suszone owoce z rumem
    Do tej nalewki używamy najlepszych suszonych owoców, jakie możemy znaleźć, najlepiej w dużych kawałkach. Podajemy z lodami waniliowymi na zakończenie świątecznego obiadu.
  • Lody imbirowe
    Bardzo oryginalne, doskonałe lody, do których nie trzeba ani maszynki, ani świętej cierpliwości do mieszania.
  • Francuska szarlotka
    Wbrew swej nazwie "francuska szarlotka" nie jest ciastem, a koktajlem. Uwaga! - całkiem mocnym koktajlem.
  • Syrop-sos z Marsalą
    Smaczny słodki sos, szczególnie dobry do mrożonych deserów lub świeżych owoców. Niezłe są też polane nim smażone grzanki.




Podziel się linkiem:


Komentarze:

Natalia Korcelli, 2011-08-11 9:36:22
Hej tam, LAIKu, co kochasz chemię! To ja napisałam przepis, przyznaję się bez bicia! Ale - choć odsyłasz mnie do podręcznika (nie, dziękuję, z chemią skończyłam w trzeciej liceum, Bogu dzięki) - to z czytaniem jakby coś nie halo... Przecież jak byk są proporcje - szklanka cukru i szklanka wody. Zgoda, orientacyjne. Ale gdybym napisała "tyle wody, co cukru", to byłoby gorzej. A zresztą, czy zawsze musi być "stąd-dotąd"...
Moja ocena: 5

L A I K ;), 2011-07-22 15:05:51
NIE WIEM KTO JEST AUTOREM TEGO PRZEPISU, ALE CHYBA ZAWSZE LICZA SIE JAKIES PROPORCJE!!! TO TEGO POLECAM LEKTURE PODRECZNIKA Z CHEMI I W SZCZEGOLNOSCI POJECIA "ROZTWORY NASYCONE" pozdrowienia dla autora;p
Moja ocena: 2