W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Wołowina duszona w czerwonym winie z galaretką porzeczkową

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Wołowina duszona w czerwonym winie z galaretką porzeczkową

Wariacja na temat wołowiny po burgundzku - dodatek galaretki porzeczkowej wprowadza miły, kwaskowaty akcent. Doskonała potrawa na niedzielny obiad, kiedy to podamy wołowinę w towarzystwie domowego makaronu (piure z ziemniaków też będzie niezłe).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 kg wołowiny na gulasz
  • 1/2 szklanki mąki
  • olej słonecznikowy
  • 3 marchewki średniej wielkości
  • 3 czerwone cebule
  • 300 ml wołowego rosołu
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2/3 szklanki domowej galaretki z czerwonych porzeczek
  • rozmaryn

Wołowina duszona w czerwonym winie z galaretką porzeczkową - Opis przyrządzania:

Wołowinę kroimy w zgrabną kostkę. Mąkę mieszamy z połową łyżeczki soli i takąż ilością pieprzu. Kostki wołowiny obsypujemy przyprawioną mąką i strząsamy nadmiar. Na grubej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju słonecznikowego i smażymy mięso porcjami, aż się zarumieni - na patelni powinno być 5-6 kostek mięsa naraz, nie więcej, gdyż zacznie się dusić, a nie smażyć. W miarę smażenia mięsa dolewamy olej. Marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Warzywa wkładamy do żeliwnego lub kamionkowego garnka, na wierzch kładziemy przyrumienione mięso. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mieszamy rosół z winem. Dodajemy galaretkę z czerwonych porzeczek i podgrzewamy, aż składniki się połączą. Wlewamy do garnka z mięsem i warzywami i dodajemy gałązkę świeżego rozmarynu. Garnek przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 2 i pół godziny. Co jakiś czas zaglądamy i mieszamy. Danie jest gotowe, gdy mięso jest bardzo miękkie, a sos zgęstniał. Podajemy ze świeżym makaronem lub piure ziemniaczanym.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Wołowina duszona w czerwonym winie z galaretką porzeczkową: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Wołowina duszona w czerwonym winie z galaretką porzeczkową przepisy:

  • Carbonades Flamandes czyli gulasz flamandzki
    Ciemny gulasz w gęstym sosie z piwa i cebuli. Podajemy - jak to zwykle w Belgii bywa - z frytkami.
  • Bigos, po prostu bigos
    To jest prawdziwie staroświecki bigos - ciemny, 3 dni gotowany, bez dodatku pomidorów, intensywny w smaku. Niegdyś bigos był daniem śniadaniowym, ale czasy i obyczaje się zmieniły i teraz najlepiej podać go na obiad - z kartoflami lub chlebem.
  • Sos cumberland
    Sos cumberland podaję od święta do wszelkich mięs na zimno. Poniższy przepis jest jednak brytyjski, a na Wyspach taki sos podają także do pieczonej szynki na gorąco - dania iście świątecznego.
  • Napoleonki z polewą porzeczkową
    Deser od wielkiego dzwonu - chrupiące blaty z francuskiego ciasta przełożone waniliowym kremem, udekorowane polewą z domowej galaretki porzeczkowej... Mmm...
  • Gulasz z wołowiny, podawany w dyni
    Rozgrzewające danie, którym śmiało możemy nakarmić większy najazd gości - na przykład po jesiennym spacerze w zaprzyjaźnionym gronie. Nieźle pasuje też do Halloween - dymiąca dynia na pewno zrobi właściwe wrażenie!




Podziel się linkiem:


Komentarze: