Biały wywar z kurczaka, podstawa wielu zup i sosów.
Przepis na Podstawowy wywar z kurczaka >>
Klasyczny wywar z wołowiny, używany do wielu zup i sosów. Można zrobić zapas i zamrozić - a wtedy po co komu kostka rosołowa?
Przepis na Podstawowy wywar z wołowiny >>
Klasyczny sposób na zagęszczanie sosów do pożądanej konsystencji.
Przepis na Beurre manie >>
Prościutki, ale bardzo udany dodatek do gotowanej wołowiny lub białej ryby.
Przepis na Masło chrzanowe >>
Używane w każdej niemal kuchni, klarowane masło - zwane w Indiach "ghee" - nie pali się w wysokich temperaturach.
Przepis na Klarowane masło (ghee) >>
Pięknie zielone masło o wszechstronnym zastosowaniu. Klasycznie podajemy je do dużej gotowanej ryby, podawanej na zimno. Doskonałe także z młodymi ziemniakami (kiedy znudzi się nam już tradycyjny koperek).
Przepis na Masło Montpellier >>
Odmiana tradycyjnego pesto, ożywiona odrobiną cytryny. Łyżkę tego pesto kładziemy na białej rybie z piekarnika, możemy wymieszać z makaronem lub podać z gotowanymi krewetkami.
Przepis na Pesto z cytryną >>
Czy wymyślono to masło w prawdziwej Cafe de Paris, słynącej z elegancji restauracji w Paryżu, to - prawdę mówiąc - nie wiem. Niemniej jednak jest to elegancki i zdecydowany w smaku dodatek do smażonego mięsa - wołowiny, cielęciny lub wieprzowiny.
Przepis na Masło Cafe de Paris >>
Nie mam gwarancji, że to naprawdę szwajcarski przepis.. Jeśli nawet nie - to co z tego? Jest bardzo smaczny i to się liczy! Doskonały do surowego tartego selera z marchewką i orzechami, na przykład...
Przepis na Szwajcarski winegret >>
Brytyjska tradycja nakazuje podawać bożonarodzeniowy gorący pudding z zimnym słodkim masłem z dodatkiem brandy. Wprawdzie alkohol powinien eliminować ten deser z jadłospisu dzieci, ale prawda jest taka, że większość małych Brytyjczyków z lubością wyjada "brandy butter", lekceważąc zupełnie uświęcony wielowiekową tradycją pudding.
Przepis na Masło z brandy >>
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |