W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Klarowane masło (ghee)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Klarowane masło (ghee)

Klarowane masło (ghee)

Używane w każdej niemal kuchni, klarowane masło - zwane w Indiach "ghee" - nie pali się w wysokich temperaturach.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: dowolna

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • masło

Klarowane masło (ghee) - Opis przyrządzania:

Masło (kostkę, dwie, trzy...) wkładamy do małego rondelka i roztapiamy na maleńkim ogniu - masło ma się roztopić, ale nie zrumienić. Kiedy masło się topi, starannie zdejmujemy pianę z wierzchu. Zupełnie roztopione masło zlewamy ostrożnie znad białego osadu, który zebrał się na dnie. Zostawiamy do wystygnięcia i przechowujemy w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Klarowane masło (ghee): można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: