W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Podstawowy wywar z kurczaka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Podstawowy wywar z kurczaka

Podstawowy wywar z kurczaka

Biały wywar z kurczaka, podstawa wielu zup i sosów.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 kg kawałków kurczaka (na przykład skrzydełek)
  • 2 marchewki
  • 2 gałązki selera naciowego lub kawałek selera korzeniowego
  • 2 pory
  • ćwiartka włoskiej kapusty
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • świeży tymianek

Podstawowy wywar z kurczaka - Opis przyrządzania:

Mięso kurczaka dzielimy na kawałki (tasakiem lub ciężkim, ostrym nożem). Płuczemy i wkładamy do dużego garnka.
Marchewkę obieramy i myjemy.
Seler naciowy myjemy (a jeśli używamy korzeniowego, to obieramy ze skórki) i kroimy w mniejsze kawałki.
Pory obieramy z wierzchnich liści, starannie płuczemy i kroimy w kawałki(zieloną część też).
Kapustę po prostu starannie myjemy między listkami.
Warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy listki laurowe, ziele i pieprz oraz 2 gałązki świeżego tymianku. Solimy.
Wlewamy 9 szklanek zimnej wody i powoli doprowadzamy niemal do wrzenia, zdejmując pianę, która pojawi się na powierzchni.
Gotujemy wywar 2 godziny na maleńkim ogniu, nie dopuszczając do zagotowania, a utrzymując tuż poniżej punktu wrzenia. Jeśli rosół będziemy gotować na dużym ogniu, będzie mętny.
Po 2 godzinach cedzimy rosół przez gęste sito i studzimy.
Używamy zgodnie z konkretnym przepisem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Podstawowy wywar z kurczaka: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Podstawowy wywar z kurczaka przepisy:

  • Podstawowy wywar z wołowiny
    Klasyczny wywar z wołowiny, używany do wielu zup i sosów. Można zrobić zapas i zamrozić - a wtedy po co komu kostka rosołowa?
  • Wywar warzywny
    Lekki wywar warzywny, używany do zup i sosów. Wegetarianie mogą nim spokojnie zastąpić inne wywary, bez żadnej straty dla smaku.
  • Zupa trochę jakby azjatycka Zupa trochę jakby azjatycka
    Bardzo smaczna, rozgrzewająca, ale lekka zupa na każdą dietę! Jeśli mamy już gotowy wywar wołowy, to zrobienie jej trwa sekundy. Ilość warzyw - według uznania; osobiście lubię, żeby to jednak była zupa, a nie sałatka, więc wrzucam garść warzywnych pasków na talerz. Jeśli kogoś jednak na nogi stawiają dopiero ilości hurtowe, to zakazu nie ma... To samo dotyczy chilli. A - dobrze na koniec wrzucić kilka listków kolendry, ale ja jej akurat nie miałam pod ręką...
  • Waterzooi z ryb
    Solidna biała zupa z morskich ryb (czasem nawet z dodatkiem homara), tradycyjna w północnej Belgii. Znakomita, zwłaszcza ze świeżą bagietką.
  • Warzywa z zalewie z białego wina
    Warzywa w sosie typu escabeche - z białym winem, listkami laurowymi i pieprzem. Bardzo smaczny dodatek do wszelkich dań z grilla, może także posłużyć jako lekka wegetariańska przystawka.




Podziel się linkiem:


Komentarze: