W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Podstawowy wywar z kurczaka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Podstawowy wywar z kurczaka

Podstawowy wywar z kurczaka

Biały wywar z kurczaka, podstawa wielu zup i sosów.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 kg kawałków kurczaka (na przykład skrzydełek)
  • 2 marchewki
  • 2 gałązki selera naciowego lub kawałek selera korzeniowego
  • 2 pory
  • ćwiartka włoskiej kapusty
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • świeży tymianek

Podstawowy wywar z kurczaka - Opis przyrządzania:

Mięso kurczaka dzielimy na kawałki (tasakiem lub ciężkim, ostrym nożem). Płuczemy i wkładamy do dużego garnka.
Marchewkę obieramy i myjemy.
Seler naciowy myjemy (a jeśli używamy korzeniowego, to obieramy ze skórki) i kroimy w mniejsze kawałki.
Pory obieramy z wierzchnich liści, starannie płuczemy i kroimy w kawałki(zieloną część też).
Kapustę po prostu starannie myjemy między listkami.
Warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy listki laurowe, ziele i pieprz oraz 2 gałązki świeżego tymianku. Solimy.
Wlewamy 9 szklanek zimnej wody i powoli doprowadzamy niemal do wrzenia, zdejmując pianę, która pojawi się na powierzchni.
Gotujemy wywar 2 godziny na maleńkim ogniu, nie dopuszczając do zagotowania, a utrzymując tuż poniżej punktu wrzenia. Jeśli rosół będziemy gotować na dużym ogniu, będzie mętny.
Po 2 godzinach cedzimy rosół przez gęste sito i studzimy.
Używamy zgodnie z konkretnym przepisem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Podstawowy wywar z kurczaka: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: