Odmiana tradycyjnego pesto, ożywiona odrobiną cytryny. Łyżkę tego pesto kładziemy na białej rybie z piekarnika, możemy wymieszać z makaronem lub podać z gotowanymi krewetkami.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pesto z cytryną - Opis przyrządzania:
Bazylię płuczemy i osuszamy. Oskubujemy liście, a łodyżki wyrzucamy. Orzeszki piniowe podpiekamy na suchej patelni na złoty kolor. Cytryny szorujemy, osuszamy, a skórkę ścieramy. Wyciskamy sok z jednej z cytryn. Do malaksera wkładamy liście bazylii, dodajemy orzeszki piniowe, czosnek, startą skórkę z cytryny i 4 łyżki soku cytrynowego. Miksujemy na gładką masę, dodając pod koniec miksowania 4 łyżki oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Pesto z cytryną: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |