W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Beurre manie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Beurre manie

Klasyczny sposób na zagęszczanie sosów do pożądanej konsystencji.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: dowolna

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • masło
  • mąka

Beurre manie - Opis przyrządzania:

Rozcieramy palcami miękkie masło z taką samą ilością zwykłej mąki. Kiedy masa będzie jednolita, wkładamy do zamykanego plastikowego pudełka i przechowujemy w lodówce. Kawałki beurre manie rozpuszczamy w gotującym się sosie, mieszając, aż sos osiągnie właściwą konsystencję.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Beurre manie: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Beurre manie przepisy:

  • Sos z zielonego pieprzu
    Jeden z moich naprawdę ulubionych sosów - z pieczoną rybką, z duszoną cielęciną, ale przede wszystkim z krwistym befsztykiem.
  • Ciepły sos pomarańczowy z rozmarynem
    Elegancki sos do białego mięsa i szparagów. Możemy w nim także maczać listki świeżych karczochów.
  • Klarowane masło (ghee) Klarowane masło (ghee)
    Używane w każdej niemal kuchni, klarowane masło - zwane w Indiach "ghee" - nie pali się w wysokich temperaturach.
  • Masło z foie gras
    Chyba najbardziej luksusowy dodatek do smażonej polędwicy wołowej, jaki można sobie wyobrazić. Francuzi idą jeszcze dalej (w luksusie) i kawałek takiego masła kładą na świeżo ugotowanym, gorącym homarze...
  • Sauce vierge nr 2
    A to drugi sos dziewiczy - tym razem do szparagów i innych gotowanych warzyw.




Podziel się linkiem:


Komentarze: