W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Podstawowy wywar z wołowiny

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Podstawowy wywar z wołowiny

Klasyczny wywar z wołowiny, używany do wielu zup i sosów. Można zrobić zapas i zamrozić - a wtedy po co komu kostka rosołowa?

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg wołowiny z kością
  • 2 marchewki
  • 2 gałązki selera naciowego (lub kawałek selera korzeniowego)
  • 2 cebule
  • 2 listki laurowe
  • świeży tymianek

Podstawowy wywar z wołowiny - Opis przyrządzania:

Wołowinę płuczemy w zimnej wodzie i wkładamy do dużego garnka. Marchewki obieramy i kroimy na kawałki. Seler naciowy myjemy i kroimy w kawałki (seler korzeniowy obieramy i kroimy) Cebule obieramy i kroimy na pół. Warzywa wkładamy do garnka, dodajemy 2 listki laurowe i wlewamy 2 i 1/2 litra (10 szklanek) zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia, usuwając całą pianę, która pojawi się na powierzchni. Zmniejszamy ogień i gotujemy na maleńkim ogniu, nie dopuszczając do zagotowania, tuż poniżej punktu wrzenia, przez 3 godziny. Pół godziny przed końcem gotowania dodajemy 2 gałązki świeżego tymianku i sól do smaku. Wywar cedzimy przez gęste sito, studzimy i przechowujemy w lodówce lub zamrażamy. Używamy zgodnie z przepisem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Podstawowy wywar z wołowiny: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: