Klasyczny wywar z wołowiny, używany do wielu zup i sosów. Można zrobić zapas i zamrozić - a wtedy po co komu kostka rosołowa?
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Podstawowy wywar z wołowiny - Opis przyrządzania:
Wołowinę płuczemy w zimnej wodzie i wkładamy do dużego garnka. Marchewki obieramy i kroimy na kawałki. Seler naciowy myjemy i kroimy w kawałki (seler korzeniowy obieramy i kroimy) Cebule obieramy i kroimy na pół. Warzywa wkładamy do garnka, dodajemy 2 listki laurowe i wlewamy 2 i 1/2 litra (10 szklanek) zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia, usuwając całą pianę, która pojawi się na powierzchni. Zmniejszamy ogień i gotujemy na maleńkim ogniu, nie dopuszczając do zagotowania, tuż poniżej punktu wrzenia, przez 3 godziny. Pół godziny przed końcem gotowania dodajemy 2 gałązki świeżego tymianku i sól do smaku. Wywar cedzimy przez gęste sito, studzimy i przechowujemy w lodówce lub zamrażamy. Używamy zgodnie z przepisem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Podstawowy wywar z wołowiny: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna