W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Masło Cafe de Paris

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sosy

Masło Cafe de Paris

Czy wymyślono to masło w prawdziwej Cafe de Paris, słynącej z elegancji restauracji w Paryżu, to - prawdę mówiąc - nie wiem. Niemniej jednak jest to elegancki i zdecydowany w smaku dodatek do smażonego mięsa - wołowiny, cielęciny lub wieprzowiny.

Kraj pochodzenia: Francja-Paryż

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • ketchup
  • musztarda z Dijon
  • koniak
  • sos Worcester
  • sÅ‚odka mielona papryka
  • maÅ‚a szalotka
  • szczypiorek
  • Å›wieży estragon
  • kapary
  • 2 fileciki anchois
  • 150 g miÄ™kkiego masÅ‚a

Masło Cafe de Paris - Opis przyrządzania:

W miseczce mieszamy 2 łyżki dobrego ketchupu, łyżeczkę musztardy z Dijon, łyżeczkę koniaku, łyżeczkę sosu Worcestershire i szczyptę słodkiej mielonej papryki. Szalotkę drobno siekamy, dodajemy do miseczki. Dodajemy także łyżkę siekanego szczypiorku, łyżeczkę siekanego świeżego estragonu, pół łyżeczki siekanych kaparów i posiekane fileciki anchois. Wszystko razem mieszamy i miseczkę przykrywamy. Zostawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Masło ubijamy w misce ręczym mikserem i wkręcamy po trochu przygotowaną mieszankę. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Wstawiamy na mniej więcej godzinę do lodówki, a kiedy masło trochę stwardnieje, toczymy z niego wałek. Wałek owijamy folią plastikową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kiedy zupełnie zastygnie, kroimy w plastry o grubości półtora centymetra. Pokrojone w plastry masło możemy zamrozić.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Masło Cafe de Paris: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: