Znakomita, pikantna pasta z zielonych oliwek, o podobnym zastosowaniu, co klasyczna tapenade. Moim zdaniem, najlepsza jest ze świeżym białym chlebem. To kolejny z moich ulubionych przepisów.
Przepis na Tapenade z Północnej Afryki >>
Łagodniejsza wersja klasycznej tapenade. Masło kładziemy na kawałku grillowanego tuńczyka lub podajemy do pieczywa zamiast zwykłego masła.
Przepis na Masło z tapenade >>
Absolutna klasyka - słona, intensywna w smaku pasta, doskonała na crostini, jako dip do surowych warzyw (szczególnie pyszna z koprem włoskim czyli fenkułem) lub jako dodatek do grillowanego mięsa i ryby.
Przepis na La tapenade - klasyczna wersja >>
Nie tylko smaczne, ale niezwykle dekoracyjne masło, idealne do pieczonej lub smażonej białej, chudej ryby. Dobrze - i niebanalnie - sprawdza się także na wołowym steku.
Przepis na Masło z anchois i czarnymi oliwkami >>
Klasyczne masło kuchni francuskiej, o szerokim zastosowaniu: do grillowanej i smażonej ryby, do smażonego mięsa, gotowanych warzyw...
Przepis na Masło Maitre d' Hotel >>
Najlepszy - moim zdaniem - dodatek do krwistego kawałka wołowiny. Do przygotowania tego masła użyjmy prawdziwego francuskiego roqueforta, a efekt będzie murowany.
Przepis na Masło z roquefortem >>
Smaczna sałatka w kremowym, gęstym sosie. Podajemy z grzankami lub jako nadzienie do połówek pieczonych ziemniaków.
Przepis na Sałatka z pieczarek i niebieskiego sera >>
Słynna hiszpańska zimna zupa w postaci zdekonstruowanej.
Przepis na Sałatka "Gazpacho" >>
Doskonała surówka do pieczonego lub duszonego kurczaka.
Przepis na Sałatka z marchewki z rodzynkami >>
Ciekawa odmiana popularnego włoskiego sosu pesto. Podajemy z makaronem lub na crostini.
Przepis na Pistacjowe pesto >>