W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pasztet grzybowy z kolendrÄ…

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przystawka

Pasztet grzybowy z kolendrÄ…

W moich warzywkach często pojawiają się pieczarki - jeśli są małe, zjadają je dzieci (na surowo); jeśli nieco większe - udaje mi się czasem zrobić tę smaczną pastę do chleba.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) duzych pieczarek o otwartych kapeluszach
  • maÅ‚a cebula
  • Å‚yżeczka nasion kolendry
  • 2 Å‚yżki masÅ‚a
  • 2 Å‚yżki oliwy z oliwek
  • 50 g miÄ™kiszu buÅ‚ki
  • 100 g kremowego serka
  • sok z cytryny

Pasztet grzybowy z kolendrÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:

Pieczarki ocieramy z paprochów czystą ściereczką. Odcinamy nóżki (nie będą nam potrzebne, są za twarde) i palcami ściągamy z kapeluszy skórkę. Grzyby drobno siekamy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Kolendrę rozgniatamy lekko w moździerzu. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez 5 minut. Dodajemy kolendrę, chwilę smażymy, po czym wrzucamy grzyby. Dobrze mieszamy i smażymy przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy pokruszoną bułkę, mieszamy i odstawiamy, aż grzyby wystygną. Zimne grzyby przekładamy do malaksera, dodajemy serek i miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem (dużo!) i sokiem z cytryny. Jeszcze raz miksujemy. Przekładamy pasztet do ładnego naczynia, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podajemy ze świeżym chlebkiem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pasztet grzybowy z kolendrą: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: