W moich warzywkach często pojawiają się pieczarki - jeśli są małe, zjadają je dzieci (na surowo); jeśli nieco większe - udaje mi się czasem zrobić tę smaczną pastę do chleba.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pasztet grzybowy z kolendrÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:
Pieczarki ocieramy z paprochów czystą ściereczką. Odcinamy nóżki (nie będą nam potrzebne, są za twarde) i palcami ściągamy z kapeluszy skórkę. Grzyby drobno siekamy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Kolendrę rozgniatamy lekko w moździerzu. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez 5 minut. Dodajemy kolendrę, chwilę smażymy, po czym wrzucamy grzyby. Dobrze mieszamy i smażymy przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy pokruszoną bułkę, mieszamy i odstawiamy, aż grzyby wystygną. Zimne grzyby przekładamy do malaksera, dodajemy serek i miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem (dużo!) i sokiem z cytryny. Jeszcze raz miksujemy. Przekładamy pasztet do ładnego naczynia, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podajemy ze świeżym chlebkiem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Pasztet grzybowy z kolendrą: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | KwiecieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |