W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sezamowe krewetki do drinków

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Sezamowe krewetki do drinków

Sezamowe krewetki do drinków

Takie krewetki bardzo często podaje się na rozmaitych stojących przyjęciach. Konieczny jest jakiś sos do maczania - dip z awokado, dip jogurtowy, domowy sos "Tysiąc wysp" i masa innych (patrz przepisy).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg dużych surowych krewetek
  • 70 g ziaren sezamu
  • 150 g panko (japońskiej tartej bułki)
  • 3 jajka
  • olej z orzeszków ziemnych do głębokiego smażenia

Sezamowe krewetki do drinków - Opis przyrządzania:

Krewetki rozmrażamy, jeśli były mrożone, i obieramy ze skorupek, zostawiając tylko sam ogonek. Ostrym nożykiem nacinamy płytko grzbiet każdej krewetki i usuwamy "czarną żyłkę". Płuczemy, osuszamy, solimy i - pardon - pieprzymy. Sezam mieszamy z panko i wsypujemy na talerz. Na drugi talerz wybijamy jajka i rozbełtujemy je widelcem. Rozgrzewamy olej we frytownicy do 190 stopni. Każdą krewetkę zanurzamy najpierw w jajkach, a potem obtaczamy w sezamowej panierce. Smażymy krewetki po kilka na raz przez 3-4 minuty, aż panierka ładnie się przyrumieni i będzie chrupiąca. Osączamy na papierze i podajemy z sosem do maczania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Sezamowe krewetki do drinków: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Sezamowe krewetki do drinków przepisy:

  • Dip jogurtowy
    Prościutki sos z greckiego jogurtu, doskonały do maczania rozmaitych surowych warzyw - szczególnie pyszne są rzodkiewki.
  • Amerykański dip z niebieskiego sera
    Gęsty i pyszny sos do maczania różności, choćby kawałków surowych warzyw, szczególnie selera naciowego. Klasycznie podaje się go do łagodzenia palącego smaku skrzydełek z grilla.
  • Krewetki smażone (chrupiące!)
    Doskonała pogryzka, danie na przyjęciach, element letniej sałatki - takie krewetki mają najróżniejsze zastosowania... Uwaga! Trudno je przestać jeść!
  • Dip z kolendrą
    Bardzo smaczny sos do maczania surowych warzyw, kawałków tortilli lub kukurydzianych chipsów.
  • Dip z anchois
    Błyskawiczny sos do maczania surowych warzyw lub kawałków chleba. Składniki zazwyczaj mamy w domu, jest to więc zakąska typu awaryjna (niespodziani goście wcale nie zbierają się do wyjścia, a w brzuchu burczy...).




Podziel się linkiem:


Komentarze: