Błyskawiczna pasta do czarnego chleba z popularnych wędzonych filetów z makreli. Nic szczególnie odkrywczego, ale skoro całkiem niezłe, to czemu by nie?
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
400 g wędzonych filetów z makreli z pieprzem
8 czarnych dobrych oliwek
łyżka kaparów w zalewie
oliwa z oliwek
sok z cytryny
Pasta z wędzonej makreli nr 2 - Opis przyrządzania:
Obieramy makrelę ze skóry i patrzymy, czy nie zostały jakieś ości - jeśli tak, to je usuwamy. Dzielimy rybę na małe kawałki. Oliwki pozbawiamy pestek i drobno siekamy. Kapary przelewamy na sitku ciepłą wodą i osuszamy, Drobno siekamy. Mieszamy razem makrelę, oliwki, kapary i łyżkę oliwy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i ewentualnie odrobiną soli. Podajemy z ciemnym pieczywem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Pasta z wędzonej makreli nr 2: można zrobić wcześniej
Podobne do Pasta z wędzonej makreli nr 2 przepisy:
Pasta z rzeżuchy Pasty są na przyjęciach bardzo użyteczne: ustawiamy kilka misek z - powiedzmy - smalcem, liptauerem, pastą z makreli i właśnie taką pastą rzeżuchową, obok koszyczek z dwoma rodzajami chleba i goście sami się obsłużą.
La tapenade - klasyczna wersja Absolutna klasyka - słona, intensywna w smaku pasta, doskonała na crostini, jako dip do surowych warzyw (szczególnie pyszna z koprem włoskim czyli fenkułem) lub jako dodatek do grillowanego mięsa i ryby.
Salsa z klementynek Słodko-kwaśna, kolorowa i optymistyczna salsa jest doskonałym dodatkiem do białej smażonej ryby, a także - mniej oczekiwanie - do wędzonej makreli.
Spaghetti z krewetkami (moje ukochane) Naprawdę moja ulubiona pasta: krzyżówka spaghetti con aglio, olio e peperoncino z makaronem z owocami morza. Coś wspaniałego!
Pieczona makrela z musztardowym sosem Świeża makrela jest doskonała po upieczeniu, gdyż jest dość tłuste mięso nie wysycha w piekarniku. W tej wersji upieczoną rybę polewamy gęstym musztardowym sosem; dobrze byłoby dać jeszcze kilka młodych kartofelków z wody...