W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pasta z wędzonej makreli nr 2

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Pasta z wędzonej makreli nr 2

Błyskawiczna pasta do czarnego chleba z popularnych wędzonych filetów z makreli. Nic szczególnie odkrywczego, ale skoro całkiem niezłe, to czemu by nie?

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g wędzonych filetów z makreli z pieprzem
  • 8 czarnych dobrych oliwek
  • łyżka kaparów w zalewie
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny

Pasta z wędzonej makreli nr 2 - Opis przyrządzania:

Obieramy makrelę ze skóry i patrzymy, czy nie zostały jakieś ości - jeśli tak, to je usuwamy. Dzielimy rybę na małe kawałki. Oliwki pozbawiamy pestek i drobno siekamy. Kapary przelewamy na sitku ciepłą wodą i osuszamy, Drobno siekamy. Mieszamy razem makrelę, oliwki, kapary i łyżkę oliwy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i ewentualnie odrobiną soli. Podajemy z ciemnym pieczywem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Pasta z wędzonej makreli nr 2: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Pasta z wędzonej makreli nr 2 przepisy:

  • Pasta z rzeżuchy
    Pasty są na przyjęciach bardzo użyteczne: ustawiamy kilka misek z - powiedzmy - smalcem, liptauerem, pastą z makreli i właśnie taką pastą rzeżuchową, obok koszyczek z dwoma rodzajami chleba i goście sami się obsłużą.
  • La tapenade - klasyczna wersja
    Absolutna klasyka - słona, intensywna w smaku pasta, doskonała na crostini, jako dip do surowych warzyw (szczególnie pyszna z koprem włoskim czyli fenkułem) lub jako dodatek do grillowanego mięsa i ryby.
  • Salsa z klementynek
    Słodko-kwaśna, kolorowa i optymistyczna salsa jest doskonałym dodatkiem do białej smażonej ryby, a także - mniej oczekiwanie - do wędzonej makreli.
  • Spaghetti z krewetkami (moje ukochane)
    Naprawdę moja ulubiona pasta: krzyżówka spaghetti con aglio, olio e peperoncino z makaronem z owocami morza. Coś wspaniałego!
  • Pieczona makrela z musztardowym sosem
    Świeża makrela jest doskonała po upieczeniu, gdyż jest dość tłuste mięso nie wysycha w piekarniku. W tej wersji upieczoną rybę polewamy gęstym musztardowym sosem; dobrze byłoby dać jeszcze kilka młodych kartofelków z wody...




Podziel się linkiem:


Komentarze: