Ten pasztet robi się u mnie w domu, odkąd tylko pamiętam. Kiedy byłam mała, wyjadałam z garnka kawałki bułki namoczonej w pysznym mięsnym sosie (prawdę mówiąc, robię to do dzisiaj...). Sam pasztet, choć głównie z wieprzowiny, ma kolor i jakość pasztetu z dziczyzny. Doskonały.
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 2 foremki
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Mój najlepszy domowy pasztet - Opis przyrządzania:
Wieprzowinę i boczek myjemy, osuszamy i usuwamy ewentualne chrząstki. Kroimy mięso w kawałki i wkładamy do garnka. Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki, dodajemy do mięsa. Do garnka wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy opłukane grzybki, jałowiec, pieprz i listek laurowy. Stawiamy garnek na dużym ogniu i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i dusimy mięso do miękkości - godzinę lub nieco dłużej, trzeba sprawdzać. Wątróbkę myjemy, usuwamy resztki krwi, kroimy w kawałki. Dodajemy do garnka z mięsem (kiedy będzie już niemal zupełnie miękkie) i dusimy dalsze pół godziny. Jeśli mięso przywiera, dolewamy ciut wody. Kiedy mięso będzie miękkie, zdejmujemy garnek z ognia. Bułkę kroimy w kawałki i wkładamy do garnka tak, by nasączała się sosem. Zostawiamy do wystygnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 2 średniej wielkości keksówki smarujemy masłem i wykładamy folią aluminiową. Jeszcze raz smarujemy masłem. Mięso wraz z bułką i sosem przepuszczamy przez maszynkę do mięsa (usuwamy listek laurowy). Masę mięsną mieszamy z żółtkami i koniakiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Bardzo starannie mieszamy i przekładamy do foremek. Wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika na 45 minut do godziny - powinna się utworzyć brązowa skórka, a zasadniczo lepiej pasztet przepiec, niż nie dopiec. Pasztet wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Zimny pasztet zawijamy w folię i przechowujemy w lodówce.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Mój najlepszy domowy pasztet: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |