W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Rolki z Å‚ososia z kremem z mascarpone

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przystawka

Rolki z Å‚ososia z kremem z mascarpone

Bardzo dekoracyjne ruloniki z plastrów wędzonego łososia, z kremem z serka mascarpone, przyprawionego różnościami, w tym odrobiną wódki. Doskonałe na przystawkę przed wytworną kolacją - w dodatku robi się je wcześniej i spokojnie sobie czekają w lodówce na swój moment chwały.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • listek żelatyny
  • 150 ml zimnej kremowej Å›mietanki
  • 50 ml czystej wódki
  • 250 g serka mascarpone
  • Å‚yżka suszonego różowego pieprzu
  • 2 Å‚yżki siekanego szczypiorku
  • 6 plastrów wÄ™dzonego Å‚ososia
  • koperek i plasterki cytryny do przybrania

Rolki z Å‚ososia z kremem z mascarpone - Opis przyrzÄ…dzania:

Żelatynę moczymy przez 10 minut w zimnej wodzie. 50 ml śmietanki podgrzewamy w małym rondelku, dodajemy odciśniętą żelatynę i mieszamy, już nie gotując, aż się rozpuści (błyskawicznie). Resztę śmietanki wlewamy do miski i ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania wódkę (po trochu). Dodajemy tez mascarpone i ubijamy dalej, aż wszystko razem wymiesza się na gęsty krem. Różowy pieprz rozgniatamy w moździerzu i dodajemy do masy serowej. Dodajemy też szczypiorek, rozpuszczoną żelatynę i sporo soli do smaku. Starannie mieszamy. Plastry łososia przycinamy do wymiarów mniej więcej 6 na 10 cm. Każdy plaster kładziemy na kawałku plastikowej folii. Na krótszym brzegu każdego plastra kładziemy łyżką wałek kremu - od brzegu do brzegu. Delikatnie zwijamy w rulonik, po czym zawijamy w folię - jest to znacznie łatwiejsze, niż brzmi, gdyż krem ma dość zwartą konsystencję, nie rozlewa się i łatwo można go formować. Zwinięte ruloniki wstawiamy do lodówki i trzymamy tam do chwili podania, a przynajmniej przez godzinę - żelatyny w kremie jest tak mało, że nie utworzy się sprężysta galaretka, ale krem zesztywnieje na tyle, że łatwo będzie ruloniki przekroić. Przed podaniem zdejmujemy z rulonów folię, każdy kroimy skośnie na pół i układamy dekoracyjnie na talerzach. Przybieramy koperkiem i plasterkami cytryny.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Rolki z łososia z kremem z mascarpone: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: