W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Marchewka z imbirem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Dodatek

Marchewka z imbirem

Duszona marchewka przyprawiona świeżym imbirem nabiera tyle mocy i charakteru, że sprosta nawet ciemnym i ciężkim mięsom (dziczyźnie, na przykład).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) marchewek równej wielkoÅ›ci
  • 2 szalotki
  • czubata Å‚yżka masÅ‚a
  • 2 Å‚yżeczki cukru
  • 100 ml wywaru warzywnego
  • kawaÅ‚ek Å›wieżego imbiru o dÅ‚ugoÅ›ci 3 cm

Marchewka z imbirem - Opis przyrzÄ…dzania:

Marchewki obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki Szalotki obieramy i drobniutko siekamy. Masło roztapiamy w ciężkim rondlu. Wrzucamy szalotki i posypujemy cukrem. Smażymy na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści i zacznie karmelizować. Dodajemy marchewkę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez minutę. Wlewamy wywar, dodajemy sól i pieprz do smaku. Dusimy marchewkę przez 8-10 minut. W tym czasie obieramy imbir i ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy po trochu do marchewki - tyle, ile odpowiada naszym upodobaniom. Marchewka tak najlepsza jest na ciepło, nie na bardzo gorąco.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Marchewka z imbirem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: