W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pory z grilla

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Pory z grilla

Niekłopotliwa jarzynka, którą przygotowujemy szybko na grillu. Takie pory możemy także podać na przystawkę - na ciepło, z kilkoma płatkami parmezanu.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 ładne pory
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka octu balsamico

Pory z grilla - Opis przyrządzania:

Pory obieramy z wierzchniej warstwy liści i kroimy wzdłuż na pół w taki sposób, by liście każdej połówki nadal były złączone u podstawy korzonkiem - dzięki temu pory nie będą się rozpadać w trakcie pieczenia. Bardzo starannie płuczemy, pamiętając, że między liśćmi chętnie zbiera się piasek. Pory osuszamy i polewamy 4 łyżkami oliwy. Kładziemy na grillu - w średnio gorącym miejscu - i pieczemy po mniej więcej 5 minut z każdej strony. Pory powinny zmięknąć i zacząć się przypiekać. Przekładamy pory na talerz, skrapiamy octem balsamico, solimy i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy od razu lub też odstawiamy na kilka minut, żeby pory lepiej przeszły przyprawami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pory z grilla: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Pory z grilla przepisy:

  • Pory zapiekane z niebieskim serem
    Danie to powstało w ramach akcji utylizacji rozmaitych poweekendowych resztek: otóż została mi porcja dipu z niebieskiego sera, jak również mały pęczek porów z ostatnich warzywek. Okazało się to bardzo smaczną kombinacją i doskonale pasowało do grillowanych polędwiczek wieprzowych ze smażonymi śliwkami.
  • Jajka pieczone w miseczkach z szynki
    Zabawne danko na brunch - zamiast smażyć na patelni, pieczemy jajka w piekarniku, wbiwszy je uprzednio w miseczki zrobione z plastrów surowej szynki. Wyglądają naprawdę pięknie i wszystkim smakują - dzieci je uwielbiają! Trzeba tylko dobrze wysmarować foremki oliwą, żeby nie było potem problemów z wyjmowaniem jajek, które zawsze jakoś przeciekną przez szynkę i przykleją się do dna foremek...
  • Grzanki z porami i cheddarem
    Sympatyczna wariacja na temat Welsh Rarebit - pod serową skorupką zapiekamy podduszone pory. Dobry dodatek do każdej zimowej zupy, a także znakomita pogryzka do piwa (tradycyjnie) lub wina.
  • Chłodnik ze szparagów
    Sezonowa zupa z zielonych szparagów - w sam raz do uczczenia gorących majowych dni (gdyby się takie trafiły...).
  • Zupa z owoców morza z pomidorami
    Kolorowa zupa z rybą i krewetkami, bardzo wakacyjna w smaku. Nawet jeśli sama w sobie nie jest klasyczna, przywodzi na myśl wszystkie podróże do krajów położonych nad Morzem Śródziemnym.




Podziel się linkiem:


Komentarze: