Zapiekanka ta świetnie pasuje do pieczonej piersi z indyka lub kotletów z kurczaka, ale jest na tyle solidna, że może także występować solo (lub w duecie z zieloną sałatą).
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Kalafior z migdałami - Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Kalafior dzielimy na różyczki mniej więcej równej wielkości i starannie płuczemy w zimnej wodzie. Wrzucamy kalafior do wrzącej wody i gotujemy przez 5 minut. Starannie osączamy na sicie. W rondelku roztapiamy 2 łyżki masła. Dodajemy mąkę i smażymy, cały czas mieszając, przez minutę. Dolewamy po trochu mleko, nadal mieszając, aż powstanie gładki sos beszamelowy. Dodajemy trochę soli i pieprzu do smaku, doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową. "Bąbelkujemy" sos 5 minut na małym ogniu. Żaroodporną formę smarujemy niedużą ilością pozostałego masła. Wkładamy kalafior i polewamy przygotowanym beszamelem. Fontinę kroimy w kawałeczki i rozkładamy na kalafiorze. Posypujemy parmezanem i płatkami migdałowymi i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut, po czym włączamy w piekarniku opiekacz i czekamy, aż wierzch zapiekanki ładnie się przyrumieni (w zależności od opiekacza potrwa to od minuty do 3). Gotowe danie ozdabiamy piórkami koperku i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Kalafior z migdałami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |