W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Kalafior z migdałami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Dodatek

Kalafior z migdałami

Zapiekanka ta świetnie pasuje do pieczonej piersi z indyka lub kotletów z kurczaka, ale jest na tyle solidna, że może także występować solo (lub w duecie z zieloną sałatą).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • Å‚adny kalafior o wadze okoÅ‚o 800 g
  • 3 Å‚yżki masÅ‚a
  • 2 pÅ‚askie Å‚yżki mÄ…ki
  • 400 ml mleka
  • gaÅ‚ka muszkatoÅ‚owa
  • 200 g sera fontina
  • 50 g Å›wieżo startego parmezanu
  • 50 g pÅ‚atków migdaÅ‚owych
  • koperek do przybrania

Kalafior z migdałami - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Kalafior dzielimy na różyczki mniej więcej równej wielkości i starannie płuczemy w zimnej wodzie. Wrzucamy kalafior do wrzącej wody i gotujemy przez 5 minut. Starannie osączamy na sicie. W rondelku roztapiamy 2 łyżki masła. Dodajemy mąkę i smażymy, cały czas mieszając, przez minutę. Dolewamy po trochu mleko, nadal mieszając, aż powstanie gładki sos beszamelowy. Dodajemy trochę soli i pieprzu do smaku, doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową. "Bąbelkujemy" sos 5 minut na małym ogniu. Żaroodporną formę smarujemy niedużą ilością pozostałego masła. Wkładamy kalafior i polewamy przygotowanym beszamelem. Fontinę kroimy w kawałeczki i rozkładamy na kalafiorze. Posypujemy parmezanem i płatkami migdałowymi i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut, po czym włączamy w piekarniku opiekacz i czekamy, aż wierzch zapiekanki ładnie się przyrumieni (w zależności od opiekacza potrwa to od minuty do 3). Gotowe danie ozdabiamy piórkami koperku i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Kalafior z migdałami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Kalafior z migdałami przepisy:

  • Kalafior po marokaÅ„sku
    Określenie "po marokańsku" dotyczy raczej zestawu przypraw, niż samego kalafiora, który jakoś mi się z gorącą Afryką nie kojarzy... Ale kmin, rzymski, kolendra, świeża mięta świetnie się z naszym poczciwym kalafiorkiem komponują. Podajemy na przystawkę, wraz z innymi jarzynami na ciepło lub jako dodatek do smażonego sera, kawałka mięsa z rusztu lub sadzonych jajek (pycha).
  • Zupa-krem z kalafiora
    Elegancka, aksamitna zupa z wyraźnym smakiem kalafiora. Porcje zupy posypujemy smażonymi na złoto, orzechowymi w smaku różyczkami kalafiora. Podajemy z serowymi grzankami.
  • Krem z kalafiora z serem
    Bardzo kremowa zimowa zupa, dobra nawet na rozpoczęcie "gościowego" obiadu.
  • Gratin z kalafiora
    Znów co tydzień w ekologicznych warzywkach pojawiają się kalafiory... Ta zapiekanka może być daniem głównym (wegetariańskim) lub dodatkiem do mięsa albo rybki.
  • SaÅ‚ata ze smażonym kalafiorem
    Smażony lub pieczony kalafior jest znacznie smaczniejszy, niż gotowany (przynajmniej moim zdaniem). W tej sałatce kalafior z patelni podajemy na liściach rzymskiej sałaty, polany kremowym sosem.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: