W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Grillowane cebule

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Grillowane cebule

Soczyste, słodkie cebule możemy podawać na gorąco do mięsa lub ryby lub też odstawić je na pół godziny i podać na ciepło, na przystawkę.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 słodkich cebul średniej wielkości
  • oliwa z oliwek
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 2 łyżki octu balsamico

Grillowane cebule - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy opiekacz w piekarniku. Cebule obieramy z łusek, płuczemy i kroimy na pół horyzontalnie. Układamy połówki przecięciem do góry w płaskim naczyniu żaroodpornym. Solimy i skrapiamy oliwą. Wstawiamy cebule pod opiekacz na mniej więcej kwadrans, zaglądając do nich od czasu do czasu, czy się nie przypalają. Gotowe cebule powinny zmięknąć i przyrumienić się - kilka przypalonych miejsc też im nie zaszkodzi, byle bez przesady. Natkę pietruszki myjemy i osuszamy, po czym drobno siekamy. Mieszamy z octem balsamico i 4 łyżkami oliwy. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Upieczone cebule polewamy sosem i podajemy do mięsa lub ryby

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Grillowane cebule: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Grillowane cebule przepisy:

  • Senegalska yassa z kurczaka
    Afrykański kurczak na słodko-kwaśno. Bardzo ożywczy i podnoszący na duchu. Podajemy z ryżem i masą surowych warzyw.
  • Klasyczna paryska zupa cebulowa
    To ta właśnie zupa, która ratowała zdrowie po nocnych paryskich hulankach, dawała siłę na nowy dzień i nadzieję, że choćby przed nami kolejna szalona noc, to przecież damy radę!
  • Wołowina z grzybami, wersja katalońska
    Od dwu dni mamy jesień, a z grzybami ciągle jeszcze słabo - wszystko przez te letnie susze i upały. Myślę jednak, że polskie lasy zdążą przed zimą wyprodukować tyle prawdziwków, podgrzybków i maślaków, żeby dało się przyrządzić ten kataloński z pochodzenia gulasz, idealny skądinąd na chłodne polskie jesienne wieczory...
  • Luksusowy pasztet z selera z grzybami
    Znakomity wegetariański pasztet z selera i - no cóż - prawdziwków (stąd luksus w tytule). Mówiąc szczerze - używam prawdziwków mrożonych, krojonych w drobną kostkę. Jesienią zamieniłam prawdziwki na świeże podgrzybki - było ich w zeszłym roku mnóstwo! Przepis dostałam od koleżanki, koleżanka od swojej koleżanki itd, ale ponieważ wprowadziłam kilka modyfikacji, pozwalam sobie na umieszczenie go tutaj, nie roszcząc sobie jednak prawa do oryginału :). Tak czy owak, pasztet jest świetny i można go podawać na zimno z marynatami i sosami, lub na ciepło, jako pieczeń, na przykład z czerwoną kapustą (patrz: *!*4891*!*).
  • Szczęśliwy gulasz z siedmiu warzyw Szczęśliwy gulasz z siedmiu warzyw
    Szczęśliwy, bo marokański - a w Maroku siedem to liczba kojarząca się ze szczęściem. W tym daniu mamy właśnie tyle warzyw: marchewkę, rzepki, fasolkę, dynię, cebulę, pomidory i groch włoski. Porcja jest ogromna, na osiem osób, ale gulasz można zamrozić w porcjach i mieć na "zaś". Zdjęcie (też szczęśliwe) Anny Nowak.




Podziel się linkiem:


Komentarze: