W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Grillowane cebule

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Dodatek

Grillowane cebule

Soczyste, słodkie cebule możemy podawać na gorąco do mięsa lub ryby lub też odstawić je na pół godziny i podać na ciepło, na przystawkę.

Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 sÅ‚odkich cebul Å›redniej wielkoÅ›ci
  • oliwa z oliwek
  • 2 gaÅ‚Ä…zki natki pietruszki
  • 2 Å‚yżki octu balsamico

Grillowane cebule - Opis przyrzÄ…dzania:

Nagrzewamy opiekacz w piekarniku. Cebule obieramy z łusek, płuczemy i kroimy na pół horyzontalnie. Układamy połówki przecięciem do góry w płaskim naczyniu żaroodpornym. Solimy i skrapiamy oliwą. Wstawiamy cebule pod opiekacz na mniej więcej kwadrans, zaglądając do nich od czasu do czasu, czy się nie przypalają. Gotowe cebule powinny zmięknąć i przyrumienić się - kilka przypalonych miejsc też im nie zaszkodzi, byle bez przesady. Natkę pietruszki myjemy i osuszamy, po czym drobno siekamy. Mieszamy z octem balsamico i 4 łyżkami oliwy. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Upieczone cebule polewamy sosem i podajemy do mięsa lub ryby

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Grillowane cebule: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: