Soczyste, słodkie cebule możemy podawać na gorąco do mięsa lub ryby lub też odstawić je na pół godziny i podać na ciepło, na przystawkę.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Grillowane cebule - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy opiekacz w piekarniku. Cebule obieramy z łusek, płuczemy i kroimy na pół horyzontalnie. Układamy połówki przecięciem do góry w płaskim naczyniu żaroodpornym. Solimy i skrapiamy oliwą. Wstawiamy cebule pod opiekacz na mniej więcej kwadrans, zaglądając do nich od czasu do czasu, czy się nie przypalają. Gotowe cebule powinny zmięknąć i przyrumienić się - kilka przypalonych miejsc też im nie zaszkodzi, byle bez przesady. Natkę pietruszki myjemy i osuszamy, po czym drobno siekamy. Mieszamy z octem balsamico i 4 łyżkami oliwy. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Upieczone cebule polewamy sosem i podajemy do mięsa lub ryby
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Grillowane cebule: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |