W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Relish z borówek z buraczkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Dodatek

Relish z borówek z buraczkami

Taki relish (słodko-kwaśny, warzywno-owocowy dodatek o egzotycznym pochodzeniu) jadłam niedawno na przyjęciu i byłam zachwycona! Podano go do sashimi z łososia, ale moim zdaniem równie dobrze pasuje do mięsa i serów.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • kwaÅ›ne jabÅ‚ko
  • pomaraÅ„cza
  • 1/4 kg (250 g) borówek brusznic (mogÄ… być mrożone)
  • 4 Å‚yżki cukru
  • 2 Å‚yżki biaÅ‚ego octu winnego
  • 2 duże buraczki w occie

Relish z borówek z buraczkami - Opis przyrządzania:

Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na grubej tarce. Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ścinamy skórkę specjalnym nożykiem do cytrusów (ścina skórkę w długich i wąskich paskach), wyciskamy sok. Do rondelka wkładamy borówki, jabłko, skórkę i sok z pomarańczy, cukier i ocet. Dolewamy 1/2 szklanki (125 ml) wody, zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Studzimy. Buraczki ścieramy na grubej tarce i mieszamy z zimnym sosem borówkowym.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Relish z borówek z buraczkami: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: