Taki relish (słodko-kwaśny, warzywno-owocowy dodatek o egzotycznym pochodzeniu) jadłam niedawno na przyjęciu i byłam zachwycona! Podano go do sashimi z łososia, ale moim zdaniem równie dobrze pasuje do mięsa i serów.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Relish z borówek z buraczkami - Opis przyrządzania:
Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na grubej tarce. Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ścinamy skórkę specjalnym nożykiem do cytrusów (ścina skórkę w długich i wąskich paskach), wyciskamy sok. Do rondelka wkładamy borówki, jabłko, skórkę i sok z pomarańczy, cukier i ocet. Dolewamy 1/2 szklanki (125 ml) wody, zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Studzimy. Buraczki ścieramy na grubej tarce i mieszamy z zimnym sosem borówkowym.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Relish z borówek z buraczkami: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska