W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pieczone kartofelki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Dodatek

Pieczone kartofelki

Świetny sposób pieczenia ziemniaków na złoto i chrupiąco. Pasują do mięsa, ryby, jajek - szczerze mówiąc do wszystkiego. Takie są dobre!

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg mÄ…czystych ziemniaków
  • oliwa z oliwek albo olej z orzeszków ziemnych albo tÅ‚uszcz wytopiony z kaczki (gÄ™si lub kurczaka)

Pieczone kartofelki - Opis przyrzÄ…dzania:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ziemniaki obieramy i kroimy w średniej wielkości kawałki. Wkładamy do garnka, dobrze solimy i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy 8 minut, po czym starannie odcedzamy. Garnek z ziemniakami przykrywamy pokrywką i - przytrzymując przez ściereczkę - wstrząsamy ziemniaki tak, aby ich powierzchnia lekko się spulchniła; dzięki temu kartofelki będą bardziej chrupiące. W tak zwanym międzyczasie, na blaszkę, w której będziemy piec kartofelki, wlewamy tłuszcz - może to byc oliwa z oliwek lub olej z orzeszków ziemnych, ale najlepiej sprawdza się tłuszczyk wytopiony przy okazji pieczenia kaczki, kury lub gęsi. Tłuszczu na blasze powinno być sporo - około pół centymetra głębokości. Blaszkę z tłuszczem wstawiamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika, aż tłuszcz porządnie się rozgrzeje. Wstrząśnięte kartofelki ostrożnie przekładamy na blaszkę z gorącym tłuszczem i każdy kartofelek w tym tłuszczu obtaczamy. Blaszkę wstawiamy z powrotem do piekarnika i trzymamy tam przez mniej więcej godzinę. W tym czasie kartofelki kilka razy obracamy, aby równo się rumieniły. Upieczone - rumiane i chrupiące - kartofelki wyjmujemy łyżką cedzakową i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Pieczone kartofelki: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Pieczone kartofelki przepisy:

  • Prawdziwe belgijskie frytki Prawdziwe belgijskie frytki
    Właśnie tak się robi najlepsze frytki pod słońcem!
  • Roesti z jabÅ‚kami i gorgonzolÄ…
    Niemcy wiedzą o ziemniakach naprawdę dużo, warto więc im zaufać. Roesti to placek z gotowanych ziemniaków, podawany z rozmaitymi dodatkami.
  • Tymiankowe ziemniaczki
    U mnie w domu takie ziemniaczki znikają jak sen jaki złoty. Podaję je najczęściej do pieczonego kurczaka, choć sama najbardziej je lubię z różową w środku pieczoną wołowiną...
  • Duszona jagniÄ™cina z Lancashire
    Potrawa z zachodniej Anglii, klasyczna i z długą historią. Tradycyjnie do mięsa dodaje się ostrygi - niegdyś jadło biedaków - lub nerki baranie dla zaostrzenia smaku. Nasza wersja jest skromniejsza, można powiedzieć czysta w formie i treści, z wyraźnym smakiem jagnięciny i ziemniaków.
  • Teriyaki z polÄ™dwiczki ze Å›wieżą sojÄ… i bok choy (paksoi) Teriyaki z polÄ™dwiczki ze Å›wieżą sojÄ… i bok choy (paksoi)
    Smaczne i zdrowe - polędwiczki wieprzowe! Bardzo oryginalny, inspirowany kuchnią japońską, przepis - ale to nie mięso jest tu gwiazdą, tylko świeża (czytaj: mrożona), zielona soja, lekko podgotowana z chińską kapustka bok choy (paksoi). Pyszne, słowo daję!




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: