W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Dynia z Sycylii

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Dodatek

Dynia z Sycylii

Słodko-kwaśna, lekko cynamonowa dynia o bizantyjskich korzeniach. Podajemy jako dodatek do bardziej tłustych kawałków mięsa, np kotletów jagnięcych lub karkówki z grilla. Bardziej oryginalnie - do pieczonej kaczki.

Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy - Sycylia

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • zÄ…bek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 3 Å‚yżki cukru
  • 1/4 Å‚yżeczki mielonego cynamonu
  • garść listków Å›wieżej miÄ™ty
  • 1/2 szklanki (125 ml) biaÅ‚ego octu winnego

Dynia z Sycylii - Opis przyrzÄ…dzania:

Dynię obieramy ze skórki i usuwamy nasiona. Kroimy w plastry o grubości 1 cm. Czosnek obieramy, ale zostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy 4-5 łyżek oliwy. Smażymy czosnek, aż się zarumieni ze wszystkich stron, po czym usuwamy (ja posypuję go solą i z przyjemnością zjadam, ale to już jak kto woli). Na patelnię kłądziemy plastry dyni i smażymy kilka minut na dość dużym ogniu, aż zacznie się rumienić, a po bokach nawet lekko przypalać. Zdejmujemy dynię z patelni i wylewamy oliwę. Wkładamy dynię z powrotem na patelnię i posypujemy cukrem. Oprószamy cynamonem i polewamy octem. 3/4 mięty siekamy i dodajemy do dyni. Patelnię przykrywamy i zostawiamy w spokoju, aż dynia wystygnie do temperatury pokojowej. Przekładamy dynię na półmisek, polewamy sosem (tym, co został na patelni) i dekorujemy pozostałą miętą.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Dynia z Sycylii: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Dynia z Sycylii przepisy:

  • Risotto z dyniÄ… i rukolÄ…
    Włosi bardzo kochają dynię, zwłaszcza w primi piatti - a to makaron z sosem z dyni, a to słynne ravioli z dynią i szałwią, a to znów risotto, ot takie, jak to właśnie...
  • Dynia grillowana z czosnkiem
    "Frytki" z dyni, grillowane na rowkowanej patelni, z sosem czosnkowym i parmezanem. Dobry dodatek do klopsików w sosie pomidorowym z ryżem lub do rozmaitych makaronowych zapiekanek.
  • Krewetki z dyniÄ… w kremowym (od musztardy) sosie
    Bardzo podzielne danie dla gości, kolorowe i aromatyczne. Podajemy z miską ryżu, choć ja szczególnie sobie cenię w tym kontekście indyjskie pieczywo - chappati, poppadums, rotis... Nie wiem, czy to będzie ortodoksyjnie, ale pasuje mi tu miska z raitą i jakieś ostre pikle z mango.
  • Zapiekanka kolacyjna z dyni z sosem serowym
    Satysfakcjonująca jesienna zapiekanka, z dynią, porami i sosem z gruyera. Świeża bagietka, miska cykorii i kieliszek białego wina na pewno nie zaszkodzą.
  • Dynia zapiekana z fetÄ…
    Słodko-słona dynia z chrupiącym wierzchem. Podajemy na główne danie, z ryżem lub sałatką z kuskusu i zieloną sałatą.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: