Bardzo smaczny, słodko-słony dodatek do mięsa, np. schabu pieczonego w mleku lub do kurczaka z chilli. Można też cebulki potraktować jako samodzielne danie lub "garnitur" do risotto.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-8
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pieczone cebule z parmezanem - Opis przyrzÄ…dzania:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Cebule obieramy i kroimy horyzontalnie na pół. układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko solimy, skrapiamy oliwą - jakieś 2 łyżki - i wstawiamy do piekarnika na pół godziny. Po tym czasie przewracamy cebulę na drugą stronę i pieczemy jeszcze kwadrans. Cebule powinny być miękkie i zacząć się przyrumieniać. Posypujemy startym parmezanem i pieczemy jeszcze chwilę, aż i parmezan zacznie się rumienić. W czasie, gdy cebule siedzą w piecyku, podpiekamy orzeszki piniowe na suchej patelni, cały czas mieszając, na złoty kolor. Upieczone cebule przekładamy na półmisek. Polewamy 2 łyżkami oliwy i posypujemy orzeszkami. Podajemy na gorąco lub na ciepło.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Pieczone cebule z parmezanem: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |