W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pieczone cebule z parmezanem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Dodatek

Pieczone cebule z parmezanem

Bardzo smaczny, słodko-słony dodatek do mięsa, np. schabu pieczonego w mleku lub do kurczaka z chilli. Można też cebulki potraktować jako samodzielne danie lub "garnitur" do risotto.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 spore sÅ‚odkie cebule
  • oliwa z oliwek
  • 125 g Å›wieżo startego parmezanu
  • 2 Å‚yżki orzeszków piniowych

Pieczone cebule z parmezanem - Opis przyrzÄ…dzania:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Cebule obieramy i kroimy horyzontalnie na pół. układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko solimy, skrapiamy oliwą - jakieś 2 łyżki - i wstawiamy do piekarnika na pół godziny. Po tym czasie przewracamy cebulę na drugą stronę i pieczemy jeszcze kwadrans. Cebule powinny być miękkie i zacząć się przyrumieniać. Posypujemy startym parmezanem i pieczemy jeszcze chwilę, aż i parmezan zacznie się rumienić. W czasie, gdy cebule siedzą w piecyku, podpiekamy orzeszki piniowe na suchej patelni, cały czas mieszając, na złoty kolor. Upieczone cebule przekładamy na półmisek. Polewamy 2 łyżkami oliwy i posypujemy orzeszkami. Podajemy na gorąco lub na ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pieczone cebule z parmezanem: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Pieczone cebule z parmezanem przepisy:

  • Angielskie kotlety z jabÅ‚kami i szaÅ‚wiÄ…
    Brytyjczycy do wieprzowiny najchętniej jedzą sos jabłeczny doprawiony szałwią. W tym przepisie mamy niejako dekonstrukcję tego dania, gdyż jabłka podajemy w połówkach, a nie w postaci sosu. Do tak przygotowanego mięsa podajemy piure lub małe pieczone ziemniaczki.
  • Senegalska yassa z kurczaka
    Afrykański kurczak na słodko-kwaśno. Bardzo ożywczy i podnoszący na duchu. Podajemy z ryżem i masą surowych warzyw.
  • Pizza z grillowanymi bakÅ‚ażanami
    Pizza z działu moich ulubionych - bez pomidorów! Ciasto na pizzę zagniatamy poprzedniego dnia wieczorem, niech sobie rośnie i dojrzewa z lodówce. Bakłażany (obrane ze skórki - to moja mania) grillujemy na rowkowanej patelni, jeszcze trochę czerwonej cebuli i rozmarynu i hey presto!
  • Boczek pieczony z ziemniakami
    Boczek w dużym kawałku najlepiej piec długo i w nie bardzo wysokiej temperaturze. Razem z boczkiem pieczemy ziemniaki, które przechodzą smakiem mięsa i pięknie się przyrumieniają.
  • PolÄ™dwiczki wieprzowe duszone, w sosie pomaraÅ„czowym
    Powoli zaczyna się sezon na pomarańcze. Kiedy już nam się znudzą na surowo, możemy dodawać je do mięsa - jak na przykład w tym przepisie. Słodko-kwaśny sos dobrze "idzie" z wieprzowiną, a orzeszki piniowe przyjemnie chrupią. Podajemy z piure ziemniaczanym, sałatą (z cykorii będzie niezła) i jakąś zieloną jarzynką, może fasolką...




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: