W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Duszone ziemniaki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Dodatek

Duszone ziemniaki

W ten sposób przyrządzone ziemniaki spotyka się Grecji i we Włoszech. Wyjątkowo dobrze pasują do pieczonej jagnięciny.

Kraj pochodzenia: Kraje śródziemnomorskie

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg ziemniaków o zwartym miąższu
  • 2 Å‚yżki oliwy z oliwek
  • Å‚yżka pasty pomidorowej
  • pół Å‚yżeczki suszonego oregano

Duszone ziemniaki - Opis przyrzÄ…dzania:

Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w ósemki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy ziemniaki i smażymy na średnim ogniu, aż zaczną się rumienić - czyli 10-15 minut. Pastę pomidorową rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody. Dolewamy do ziemniaków, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku, posypujemy oregano. Przykrywamy patelnię i dusimy ziemniaki jeszcze 5-10 minut, aż będą miękkie. Podajemy od razu, do pieczonego mięsa.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Duszone ziemniaki: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Duszone ziemniaki przepisy:

  • Piure Å›ródziemnomorskie
    Piure o wyraźnym aromacie oliwy - dobrze jest użyć oliwy łagodnej, gdyż nie zdominuje ona wtedy smaku ziemniaków. Zioła dobieramy sobie dowolnie, pozostając jednak w kręgu Morza Śródziemnego.
  • Caponata z ziemniakami
    Północna wersja caponaty z ziemniakami zamiast bakłażanów - świetny dodatek do białego mięsa.
  • Gniecione ziemniaki
    Bardzo zabawne ziemniaczki, doskonałe do każdego mięsa. Przy gnieceniu nie używajmy całej nagromadzonej w nas agresji - chodzi o to, by kartofelki rozpłaszczyć, a nie rozpylić po całej kuchni.
  • Pizza ziemniaczana
    Bardzo fajne danie - skrzyżowanie pizzy z plackiem ziemniaczanym. Miska sałaty, butelka wina i można nawet gości zaprosić.
  • Ziemniaki w szafranowym sosie
    Bardzo smaczny dodatek do wszelkich ryb. Nieźle też smakują z kawałkiem pieczonej jagnięciny.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: