W ten sposób przyrządzone ziemniaki spotyka się Grecji i we Włoszech. Wyjątkowo dobrze pasują do pieczonej jagnięciny.
Kraj pochodzenia: Kraje śródziemnomorskie
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Duszone ziemniaki - Opis przyrzÄ…dzania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w ósemki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy ziemniaki i smażymy na średnim ogniu, aż zaczną się rumienić - czyli 10-15 minut. Pastę pomidorową rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody. Dolewamy do ziemniaków, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku, posypujemy oregano. Przykrywamy patelnię i dusimy ziemniaki jeszcze 5-10 minut, aż będą miękkie. Podajemy od razu, do pieczonego mięsa.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Duszone ziemniaki: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna