W ten sposób przyrządzone ziemniaki spotyka się Grecji i we Włoszech. Wyjątkowo dobrze pasują do pieczonej jagnięciny.
Kraj pochodzenia: Kraje śródziemnomorskie
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Duszone ziemniaki - Opis przyrzÄ…dzania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w ósemki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy ziemniaki i smażymy na średnim ogniu, aż zaczną się rumienić - czyli 10-15 minut. Pastę pomidorową rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody. Dolewamy do ziemniaków, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku, posypujemy oregano. Przykrywamy patelnię i dusimy ziemniaki jeszcze 5-10 minut, aż będą miękkie. Podajemy od razu, do pieczonego mięsa.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Duszone ziemniaki: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |