W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Piure z ziemniaków z zieloną papryką

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Piure z ziemniaków z zieloną papryką

Takie piure, kapiące oliwą, podaje się w Sewilli jako tapa w indywidualnych porcjach. Równie dobrze sprawdza się jako dodatek, np. do smażonej kaszanki lub ryby z grilla.

Kraj pochodzenia: Hiszpania-Andaluzja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków na piure
  • 3 cebulki dymki
  • 3 małe zielone papryki
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 9 łyżek najlepszej oliwy z oliwek + więcej do polania

Piure z ziemniaków z zieloną papryką - Opis przyrządzania:

Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kawałki. Gotujemy je we wrzącej osolonej wodzie przez 20 minut, aż będą naprawdę miękkie. Odcedzamy i stawiamy jeszcze na chwilę na ogniu, żeby odparowała reszta wody. Robimy piure - tłuczkiem, mikserem lub przy pomocy praski do ziemniaków. W czasie, gdy ziemniaki się gotują, myjemy dymki i paprykę - tę ostatnią pozbawiamy również ogonków i nasionek. Dymkę i paprykę drobno siekamy. Do piure dodajemy posiekane warzywa, ocet i oliwę. Ubijamy piure mikserem lub drewnianą łyżką na maleńkim ogniu, aż będzie gęste i kremowe w konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem i - ewentualnie - octem. Jeśli podajemy piure jako tapa, każdą porcję polewamy jeszcze z wierzchu oliwą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Piure z ziemniaków z zieloną papryką: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Piure z ziemniaków z zieloną papryką przepisy:

  • Piure ziemniaczane z papryczkami piquillos
    Jeden z wielu znakomitych hiszpańskich sposobów na przyprawienie zwykłego piure z ziemniaków. Podajemy takie ziemniaki do ryby lub mięsa z grilla, ale także jako tapa - w małych glinianych miseczkach, skropione oliwą.
  • Ziemniaki biednego człowieka
    Najprostsza wersja popularnej na południu Hiszpanii tapa. Doskonała do podjadania. Zupełnie nieortodoksyjnie możemy te ziemniaki podać jako oryginalny dodatek do np. pieczonej kiełbasy.
  • Tortilla z bobem
    Delikatny, wiosenny omlet. Możemy podać go na lekką kolację, lub pokroić w małe kawałki i serwować jako tapas.
  • Mule i vongole z sherry
    Klasyczna hiszpańska potrawa dla wielbicieli małży - ta porcja przewidziana jest jako danie główne (z bagietką) dla czterech osób, ale jeśli robimy wieczór tapas, to oczywiście starczy dla wielu więcej. Nie muszę chyba dodawać, że im lepsze sherry użyte do gotowania, tym lepszy wynik końcowy...
  • Champ czyli irlandzkie piure Champ czyli irlandzkie piure
    Na ziemniakach Irlandia stoi i nie raz wpłynęły one na historię kraju. Spośród wielu irlandzkich ziemniaczanych dań, champ zdobył popularność międzynarodową.




Podziel się linkiem:


Komentarze: