W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Piure z ziemniaków z zieloną papryką

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Dodatek

Piure z ziemniaków z zieloną papryką

Takie piure, kapiące oliwą, podaje się w Sewilli jako tapa w indywidualnych porcjach. Równie dobrze sprawdza się jako dodatek, np. do smażonej kaszanki lub ryby z grilla.

Kraj pochodzenia: Hiszpania-Andaluzja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków na piure
  • 3 cebulki dymki
  • 3 maÅ‚e zielone papryki
  • 3 Å‚yżki biaÅ‚ego octu winnego
  • 9 Å‚yżek najlepszej oliwy z oliwek + wiÄ™cej do polania

Piure z ziemniaków z zieloną papryką - Opis przyrządzania:

Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kawałki. Gotujemy je we wrzącej osolonej wodzie przez 20 minut, aż będą naprawdę miękkie. Odcedzamy i stawiamy jeszcze na chwilę na ogniu, żeby odparowała reszta wody. Robimy piure - tłuczkiem, mikserem lub przy pomocy praski do ziemniaków. W czasie, gdy ziemniaki się gotują, myjemy dymki i paprykę - tę ostatnią pozbawiamy również ogonków i nasionek. Dymkę i paprykę drobno siekamy. Do piure dodajemy posiekane warzywa, ocet i oliwę. Ubijamy piure mikserem lub drewnianą łyżką na maleńkim ogniu, aż będzie gęste i kremowe w konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem i - ewentualnie - octem. Jeśli podajemy piure jako tapa, każdą porcję polewamy jeszcze z wierzchu oliwą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Piure z ziemniaków z zieloną papryką: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: