Takie piure, kapiące oliwą, podaje się w Sewilli jako tapa w indywidualnych porcjach. Równie dobrze sprawdza się jako dodatek, np. do smażonej kaszanki lub ryby z grilla.
Kraj pochodzenia: Hiszpania-Andaluzja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Piure z ziemniaków z zieloną papryką - Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kawałki. Gotujemy je we wrzącej osolonej wodzie przez 20 minut, aż będą naprawdę miękkie. Odcedzamy i stawiamy jeszcze na chwilę na ogniu, żeby odparowała reszta wody. Robimy piure - tłuczkiem, mikserem lub przy pomocy praski do ziemniaków. W czasie, gdy ziemniaki się gotują, myjemy dymki i paprykę - tę ostatnią pozbawiamy również ogonków i nasionek. Dymkę i paprykę drobno siekamy. Do piure dodajemy posiekane warzywa, ocet i oliwę. Ubijamy piure mikserem lub drewnianą łyżką na maleńkim ogniu, aż będzie gęste i kremowe w konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem i - ewentualnie - octem. Jeśli podajemy piure jako tapa, każdą porcję polewamy jeszcze z wierzchu oliwą.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Piure z ziemniaków z zieloną papryką: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |