Bardzo oryginalne wegetariańskie danie na większe okazje. Podajemy z sosem żurawinowym, sałatką z selera z orzechami i zapiekanymi ziemniakami. Mniejsze porcje sernika możemy podać jako deser - dla tych, którzy nie przepadają za słodyczami.
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sernik z niebieskiego sera (z kruszonkÄ…) - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Małą tortownicę smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia. Mieszamy razem twaróg i twarożek homogenizowany. Jajka wbijamy do miseczki i rozbełtujemy widelcem. Dodajemy po trochu do twarogowej masy, cały czas mieszając. Lekko solimy i dodajemy sporo świeżo zmielonego pieprzu. Dodajemy przebrane i opłukane żurawiny i pokruszony w kawałeczki niebieski ser. Mieszamy i wlewamy do przygotowanej tortownicy. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut - sernik powinien zacząć się ścinać. Bułkę miksujemy w malakserze na drobne okruszki i mieszamy z parmezanem. Masło topimy i dolewamy do okruszków, mieszamy. Posypujemy wierzch sernika i lekko przyciskamy. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na jakieś 15 minut, aż kruszonka się przyrumieni, a sernik będzie sprężysty przy dotknięciu. Studzimy sernik w formie przez kwadrans, po czym przekładamy na ładny talerz i podajemy na gorąco.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sernik z niebieskiego sera (z kruszonką): do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |