Łagodny, ale charakterystyczny farsz ze świeżej kapusty i jajek na twardo, który przybył do polskiej kuchni zza wschodniej granicy.
Kraj pochodzenia: Polska/Rosja
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Farsz ze świeżej kapusty (do naleśników, pierogów, krokietów) - Opis przyrządzania:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy w ćwiartki i wycinamy głąb. Drobno szatkujemy, wsypujemy na sito i przepłukujemy w zimnej wodzie. Wkładamy kapustę do garnka, zalewamy wrzątkiem, a kiedy się zagotuje - odcedzamy. Jeszcze raz siekamy na drobniejsze kawałki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i kapustę. Smażymy chwilę, mieszając, po czym zalewamy mlekiem. Gotujemy przez pół godziny, pilnując, żeby się nie przypaliła. Miękką kapustę studzimy. Jajka na twardo grubo siekamy i mieszamy z wystudzoną kapustą. Doprawiamy do smaku solą (dość dużo), świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną kminku. Używamy do nadziewania naleśników, pierogów, krokietów i pieroga z ciasta drożdżowego lub francuskiego.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Farsz ze świeżej kapusty (do naleśników, pierogów, krokietów): można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |