W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Galettes (bretońskie naleśniki gryczane)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Galettes (bretońskie naleśniki gryczane)

Klasyczne galettes z mąki gryczanej. Doskonałe z rozmitymi słonymi nadzieniami, a także z miodem (najlepiej, oczywiście, gryczanym).

Kraj pochodzenia: Francja-Bretania

Liczba porcji: 24-30 sztuk

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g (1/4 kg) mąki gryczanej
  • 250 g (1/4 kg) zwykłej mąki
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mleka
  • 3 szklanki wytrawnego cydru
  • 3 łyżki oleju

Galettes (bretońskie naleśniki gryczane) - Opis przyrządzania:

Oba rodzaje mąki mieszamy z dużą szczyptą soli. Jajka wbijamy do miski i ubijamy chwilę widelcem. Dodajemy do mąki, mieszając, najlepiej mikserem ręcznym. Dolewamy po trochu mleko i cydr, a potem olej. Ciasto odstawiamy na 2 godziny. Tuż przed smażeniem dolewamy trochę wody, bo przez ten czas ciasto zgęstnieje. Smażymy, jak zwykle.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Galettes (bretońskie naleśniki gryczane): trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Galettes (bretońskie naleśniki gryczane) przepisy:

  • Naleśniki gryczane
    Klasyczne gryczane naleśniki, zwane we Francji "galettes". Plus instrukcja smażenia (dla potrzebujących).
  • Klasyczne bliny gryczane
    Bliny gryczane to jedna z najlepszych rzeczy na świecie, nawet - niech stracę - bez kawiorku. Odrobina śmietany, siekane jajko na twardo, cebulka, dobry śledź - wszystko to pasuje do tych pulchnych placuszków. Wyznaję szczerze, że tego przepisu nie próbowałam, ale wygląda bardzo zachęcająco.
  • Makaron gryczany (taiadin)
    Typowy dla północnych Włoch makaron, do którego dodaje się mąkę gryczaną, piwo i grappę. Ugotowany taiadin podaje się z różnymi sosami, często z grzybami i ziemniakami.
  • Piaskowe ciasteczka z kremem morelowym
    Ciasteczka te po angielsku nazywają się "melting moments" - i w istocie w mgnieniu oka rozpływają się w ustach.
  • Kruche ciasto z parmezanem
    Smaczne i łatwe ciasto do słonych tart.




Podziel się linkiem:


Komentarze:

Natalia Korcelli, 2015-02-26 14:04:30
Dlaczego?
Moja ocena: 5

bordais, 2015-02-25 17:49:50
Jakiś oszukany ten przepis...
Moja ocena: brak oceny