Przyjemny chłodnik na upalny wiosenny dzień. Podajemy z małymi grzaneczkami lub groszkiem ptysiowym.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zimna zupa ziołowa - Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki. Wkładamy do garnka, zalewamy wrzącym wywarem warzywnym i gotujemy 10 minut.
W tak zwanym międzyczasie myjemy i osuszamy wszystkie zioła (wraz z rukolą). Kilka gałązek zostawiamy do dekoracji, zaś resztę siekamy i dodajemy do ziemniaków. Dolewamy 2 łyżki oliwy i gotujemy kolejne 10 minut.
Przekładamy zawartość garnka do blendera i miksujemy na gładką masę. Przecieramy zupę przez sitko, po czym doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wstawiamy zupę do lodówki na kilka godzin - powinna być bardzo zimna.
Tuz przed podaniem posypujemy zupę pokruszonym kozim twarożkiem i dekorujemy odłożonymi gałązkami ziół.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Zimna zupa ziołowa: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |