W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zimna zupa ziołowa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Zupa

Zimna zupa ziołowa

Przyjemny chłodnik na upalny wiosenny dzień. Podajemy z małymi grzaneczkami lub groszkiem ptysiowym.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 4 szklanki (litr) wywaru warzywnego
  • 150 g rzeżuchy
  • 100 g rukoli
  • 100 g Å›wieżego szczawiu
  • 1/2 pÄ™czka szczypiorku
  • 1/2 pÄ™czka natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • kozi twarożek do podania

Zimna zupa ziołowa - Opis przyrządzania:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki. Wkładamy do garnka, zalewamy wrzącym wywarem warzywnym i gotujemy 10 minut.
W tak zwanym międzyczasie myjemy i osuszamy wszystkie zioła (wraz z rukolą). Kilka gałązek zostawiamy do dekoracji, zaś resztę siekamy i dodajemy do ziemniaków. Dolewamy 2 łyżki oliwy i gotujemy kolejne 10 minut.
Przekładamy zawartość garnka do blendera i miksujemy na gładką masę. Przecieramy zupę przez sitko, po czym doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wstawiamy zupę do lodówki na kilka godzin - powinna być bardzo zimna.
Tuz przed podaniem posypujemy zupę pokruszonym kozim twarożkiem i dekorujemy odłożonymi gałązkami ziół.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zimna zupa ziołowa: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: