Bardzo ładne greckie ciasto ze szpinakiem - rulony ciasta filo zwinięte w kształt ślimaka podobają się nawet dzieciom!
Kraj pochodzenia: Grecja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
Szpinakowy ślimak z serem ricotta - Opis przyrządzania:
Masło topimy w rondelku i zdejmujemy z ognia. Sporą tortownicę smarujemy roztopionym masłem (resztę zostawiamy do posmarowania ciasta).
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Nastawiamy duży gar osolonej wody. Szpinak przebieramy, odrywamy ogonki i bardzo starannie płuczemy listki. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy szpinak na pół minuty, po czym odsączamy i wkładamy do miski z zimną wodą. Kiedy szpinak wystygnie, odsączamy go i starannie odciskamy z wody, po czym drobno siekamy i wkładamy do miski.
Dodajemy ricottę i posiekane orzeszki pistacjowe.
Pomidory osączamy z oliwy, kroimy w paseczki i dodajemy do szpinaku z ricottą. Dodajemy oregano, surowe żółtko oraz sól i pieprz do smaku. Starannie mieszamy.
Rozwijamy jeden płat ciasta filo - resztę trzymamy pod wilgotną ściereczką, gdyż bardzo łatwo wysycha. Na cieście kładziemy w formie wałka 1/6 nadzienia i zwijamy w rulonik, zostawiając mniej więcej 3 cm wolnego ciasta. Wkładamy rulon do tortownicy, zaginając go tak, by pasował do zaokrąglenia boku formy. Pozostawiony wolny pasek ciasta smarujemy białkiem - dzięki temu kolejne rulony przykleją się jeden do drugiego i "ślimak się nie rozpadnie.
Zwijamy kolejne rulony i układamy w formie tak, by powstał "ślimak", pamiętając o zostawianiu kawałka wolnego ciasta i smarowaniu go białkiem - ostatni, środkowy rulon już tego kawałka nie potrzebuje.
Kiedy "ślimak" wypełni tortownicę, szczodrze smarujemy jego powierzchnię roztopionym masłem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 40 minut - ciasto powinno być dobrze rumiane.
Przekładamy ciasto na okrągły talerz i podajemy na gorąco lub ciepło. Kroimy w trójkąty, jak tort.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Szpinakowy ślimak z serem ricotta: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |