W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Szpinakowy ślimak z serem ricotta

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Szpinakowy ślimak z serem ricotta

Szpinakowy ślimak z serem ricotta

Bardzo ładne greckie ciasto ze szpinakiem - rulony ciasta filo zwinięte w kształt ślimaka podobają się nawet dzieciom!

Kraj pochodzenia: Grecja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 75 g masła
  • 500 g (pół kilo) świeżego szpinaku
  • 250 g (ćwierć kilo) sera ricotta
  • 100 g wyłuskanych orzeszków pistacjowych
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki listków świeżego oregano
  • jajko
  • 6 płatów gotowego ciasta filo

Szpinakowy ślimak z serem ricotta - Opis przyrządzania:

Masło topimy w rondelku i zdejmujemy z ognia. Sporą tortownicę smarujemy roztopionym masłem (resztę zostawiamy do posmarowania ciasta).
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Nastawiamy duży gar osolonej wody. Szpinak przebieramy, odrywamy ogonki i bardzo starannie płuczemy listki. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy szpinak na pół minuty, po czym odsączamy i wkładamy do miski z zimną wodą. Kiedy szpinak wystygnie, odsączamy go i starannie odciskamy z wody, po czym drobno siekamy i wkładamy do miski.
Dodajemy ricottę i posiekane orzeszki pistacjowe.
Pomidory osączamy z oliwy, kroimy w paseczki i dodajemy do szpinaku z ricottą. Dodajemy oregano, surowe żółtko oraz sól i pieprz do smaku. Starannie mieszamy.
Rozwijamy jeden płat ciasta filo - resztę trzymamy pod wilgotną ściereczką, gdyż bardzo łatwo wysycha. Na cieście kładziemy w formie wałka 1/6 nadzienia i zwijamy w rulonik, zostawiając mniej więcej 3 cm wolnego ciasta. Wkładamy rulon do tortownicy, zaginając go tak, by pasował do zaokrąglenia boku formy. Pozostawiony wolny pasek ciasta smarujemy białkiem - dzięki temu kolejne rulony przykleją się jeden do drugiego i "ślimak się nie rozpadnie.
Zwijamy kolejne rulony i układamy w formie tak, by powstał "ślimak", pamiętając o zostawianiu kawałka wolnego ciasta i smarowaniu go białkiem - ostatni, środkowy rulon już tego kawałka nie potrzebuje.
Kiedy "ślimak" wypełni tortownicę, szczodrze smarujemy jego powierzchnię roztopionym masłem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 40 minut - ciasto powinno być dobrze rumiane.
Przekładamy ciasto na okrągły talerz i podajemy na gorąco lub ciepło. Kroimy w trójkąty, jak tort.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Szpinakowy ślimak z serem ricotta: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: