W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Warzywne bhajis (indyjskie racuszki) z migdałami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Warzywne bhajis (indyjskie racuszki) z migdałami

Pyszne indyjskie racuszki z warzyw z rozmaitymi przyprawami. Podajemy na gorąco, póki są chrupiące.

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 25-30 racuszków

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 50 g zielonej soczewicy
  • 2 duże cebule
  • duża marchewka
  • duży ziemniak
  • 150 g mąki z grochu włoskiego (gram)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • łyżeczka mielonego turmeriku
  • 25 g płatków migdałowych
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • olej z orzeszków ziemnych do głębokiego smażenia

Warzywne bhajis (indyjskie racuszki) z migdałami - Opis przyrządzania:

Soczewicę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do namoczenia na 4 godziny.
Cebule obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki.
Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na grubej tarce. Mieszamy z cebulą, wykładamy na sito i posypujemy czubatą łyżeczką soli. Odstawiamy na pół godziny, po czym odciskamy nadmiar wilgoci.
Ziemniak obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na grubej tarce.
Soczewicę odcedzamy, mieszamy z cebulą, marchewką i ziemniakiem. Dodajemy mąkę, proszek, kmin rzymski, kolendrę, turmerik, migdały i posiekaną świeżą kolendrę. Starannie mieszamy, najlepiej ręką.
Olej rozgrzewamy we frytownicy do 175 stopni. Z masy warzywnej formujemy nieduże porcje i wkładamy po kilka na raz do gorącego oleju. Smażymy, aż będą ciemnozłote, mniej więcej 5-7 minut.
Usmażone bhajis odsączamy z oleju na kilku warstwach papieru kuchennego i podajemy na gorąco, z chutneyami i raitą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Warzywne bhajis (indyjskie racuszki) z migdałami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: