Pyszne indyjskie racuszki z warzyw z rozmaitymi przyprawami. Podajemy na gorąco, póki są chrupiące.
Kraj pochodzenia: Indie
Liczba porcji: 25-30 racuszków
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
50 g zielonej soczewicy
2 duże cebule
duża marchewka
duży ziemniak
150 g mąki z grochu włoskiego (gram)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
łyżeczka mielonej kolendry
łyżeczka mielonego turmeriku
25 g płatków migdałowych
1/2 pęczka świeżej kolendry
olej z orzeszków ziemnych do głębokiego smażenia
Warzywne bhajis (indyjskie racuszki) z migdałami - Opis przyrządzania:
SoczewicÄ™ zalewamy zimnÄ… wodÄ… i zostawiamy do namoczenia na 4 godziny.
Cebule obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki.
Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na grubej tarce. Mieszamy z cebulą, wykładamy na sito i posypujemy czubatą łyżeczką soli. Odstawiamy na pół godziny, po czym odciskamy nadmiar wilgoci.
Ziemniak obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na grubej tarce.
Soczewicę odcedzamy, mieszamy z cebulą, marchewką i ziemniakiem. Dodajemy mąkę, proszek, kmin rzymski, kolendrę, turmerik, migdały i posiekaną świeżą kolendrę. Starannie mieszamy, najlepiej ręką.
Olej rozgrzewamy we frytownicy do 175 stopni. Z masy warzywnej formujemy nieduże porcje i wkładamy po kilka na raz do gorącego oleju. Smażymy, aż będą ciemnozłote, mniej więcej 5-7 minut.
Usmażone bhajis odsączamy z oleju na kilku warstwach papieru kuchennego i podajemy na gorąco, z chutneyami i raitą.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Warzywne bhajis (indyjskie racuszki) z migdałami: do zrobienia w ostatniej chwili
Podobne do Warzywne bhajis (indyjskie racuszki) z migdałami przepisy:
Bhajis z marchewki z imbirem Bjahis - czyli placki indyjskie, takie trochę jak nasze ziemniaczane (patrz: "!"3837"!")... Ale tym razem z marchewki z wschodnimi przyprawami - danie błyskawiczne, pyszne i niedrogie, co przecież - szczególnie w okresie okołoświątecznym - też jest nie do pogardzenia.
Curry z bakłażanów Proste, lekkie, lecz satysfakcjonujące wegetariańskie curry, które podajemy z pachnącym ryżem basmati. Jeszcze lepszym dodatkiem byłoby indyjskie pieczywo: naan, chappati albo puri (poori)...
Placki ziemniaczane jakby indyjskie Niby swojskie, a egzotyczne - świetne placuszki z indyjskimi przyprawami i zieloną papryką. Podajemy z raitą (np. ogórkową) i chutneyem (np. z dyni).
Dal z zielonej soczewicy z cebulką Sabud dal, danie z zielonej soczewicy z dużą ilością typowych dla Indii przypraw, jest świetnym i zdrowym (strączkowe!) daniem obiadowym dla każdego, kto nie przepada za mięsem. Jak zwykle - długa lista składników, za to samo przygotowanie - banalnie proste. Dal podajemy z indyjskim pieczywem, np. parathą, naan lub roti (uwielbiam wszystkie indyjskie placki!).
Kurczak z kardamonem Bardzo egzotyczny kurczak z dużą ilością przypraw - takie danie, co to czekam, żeby moi konserwatywni domownicy porozjeżdżali się na różne konferencje i obozy, a ja wtedy sproszę rozmaitych znajomych...