W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tarteletki szczypiorkowe

Małe danie

Tarteletki szczypiorkowe

Sympatyczne tarteletki kolacyjne, najlepsze wiosną i wczesnym latem, kiedy szczypiorek jest naprawdę młodziutki i pyszny.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • masło do smarowania foremek
  • Kruche ciasto do tarty cebulowej (cała porcja)
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 200 ml kremowej śmietanki
  • łyżeczka gładkiej mączki kukurydzianej
  • 3 jajka
  • gałka muszkatołowa
  • 50 g startego sera (np. gruyera)
  • pomidorki koktajlowe i świeże zioła do dekoracji

Tarteletki szczypiorkowe - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 4 foremki do tarteletek smarujemy masłem.
Ciasto kruche rozwałkowujemy na grubość 4 mm i wycinamy 4 kółka o średnicy o 1 cm większej, niż średnica foremek. Wykładamy foremki ciastem, dociskamy i nakłuwamy spody widelcem. Wstawiamy foremki do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Mieszamy w misce śmietankę z mączką, dodajemy jajka i starannie mieszamy, najlepiej ręcznym mikserem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Dodajemy szczypiorek i starty ser.
Dzielimy nadzienie między foremki i wstawiamy do piekarnika na 20 minut - brzeg ciasta powinien się przyrumienić, a nadzienie zastygnąć.
Podajemy na ciepło, nie na wrząco-gorąco, udekorowane plasterkami małych pomidorków i gałązkami świeżych ziół.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Tarteletki szczypiorkowe: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: