W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tarteletki szczypiorkowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Tarteletki szczypiorkowe

Sympatyczne tarteletki kolacyjne, najlepsze wiosną i wczesnym latem, kiedy szczypiorek jest naprawdę młodziutki i pyszny.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • masło do smarowania foremek
  • Kruche ciasto do tarty cebulowej (cała porcja)
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 200 ml kremowej śmietanki
  • łyżeczka gładkiej mączki kukurydzianej
  • 3 jajka
  • gałka muszkatołowa
  • 50 g startego sera (np. gruyera)
  • pomidorki koktajlowe i świeże zioła do dekoracji

Tarteletki szczypiorkowe - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 4 foremki do tarteletek smarujemy masłem.
Ciasto kruche rozwałkowujemy na grubość 4 mm i wycinamy 4 kółka o średnicy o 1 cm większej, niż średnica foremek. Wykładamy foremki ciastem, dociskamy i nakłuwamy spody widelcem. Wstawiamy foremki do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Mieszamy w misce śmietankę z mączką, dodajemy jajka i starannie mieszamy, najlepiej ręcznym mikserem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Dodajemy szczypiorek i starty ser.
Dzielimy nadzienie między foremki i wstawiamy do piekarnika na 20 minut - brzeg ciasta powinien się przyrumienić, a nadzienie zastygnąć.
Podajemy na ciepło, nie na wrząco-gorąco, udekorowane plasterkami małych pomidorków i gałązkami świeżych ziół.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Tarteletki szczypiorkowe: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Tarteletki szczypiorkowe przepisy:

  • Kokosowe tarteletki
    Bardzo użyteczne "kokosankowe" foremki do babeczek. Możemy je napełnić pastą cytrynową (*!*1801*!*) lub z marakui (*!*2525*!*), albo bitą śmietaną, albo serkiem mascarpone i ozdobić rozmaitymi owocami.
  • Tarteletki z miodem i orzechami
    Małe tarty z miodowym kremem polewamy przed podaniem karmelem z kawałkami orzechów. Nie czekamy zbyt długo z jedzeniem, bo karmel zacznie mięknąć i płynąć, wchłaniając wilgoć kremu. A cała przyjemność w tym, by karmel był chrupiący!
  • Tarteletki z serem i orzechami
    "Przyjęciowe" tarteletki - ładnie wyglądają wśród rozmaitych ciepłych kanapeczek. Zaś w zwykły dzień możemy upiec je po prostu dla czystej przyjemności zagryzania czerwonego wina.
  • Tarteletki z dżemem Tarteletki z dżemem
    Naprawdę łatwe i pyszne tarteletki, które możemy zrobić przy pomocy dzieci. Ponadto świetny sposób na zużycie rozmaitych resztek dżemu! Ja najbardziej lubię tarteletki z dżemem malinowym i dyniowym.
  • Tarteletki bananowe Tarteletki bananowe
    Bardzo proste i bardzo ładne małe ciasteczka z bananami i cukrem pudrem. Do ich zrobienia potrzebne będzie gotowe ciasto francuskie - jest to jeden z tych produktów, dla zrobienia których naprawdę nie warto regularnie marnować młodości w kuchni. Komercyjne ciasto jest bardzo dobre, trzeba tylko kupić takie maślane, a nie margarynowe...


Podziel się linkiem:




Komentarze: