W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Wiosenne buraczki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Wiosenne buraczki

Lekko włoski sposób na młode, słodkie buraczki.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • pęczek (mniej więcej 6 sztuk) młodych buraczków z listkami
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • oliwa z oliwek
  • 2 czubate łyżki masła
  • 12 listków świeżej szałwi

Wiosenne buraczki - Opis przyrządzania:

Buraczki bardzo dokładnie myjemy po bieżącą wodą. Listki (czyli botwinkę) odcinamy, odrzucając największe i podwiędnięte.
Gotujemy buraczki w osolonej wodzie, aż będą miękkie - około 45 minut. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy da się je już wziąć do ręki, obieramy je ze skórki i kroimy w plastry.
Układamy plastry buraczków w głębokim półmisku, polewamy octem i łyżką oliwy, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy.
Na sporej patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy botwinkę i podsmażamy, aż zwiędnie. Przekładamy do buraczków.
Na patelnię wkładamy drugą łyżkę masła. Kiedy będzie gorące, wrzucamy listki szałwii i podsmażamy, aż będzie chrupiąca.
Masłem z szałwią polewamy buraczki, lekko solimy i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Wiosenne buraczki: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Wiosenne buraczki przepisy:

  • Pieczone buraczki z kozim serem
    Małe, słodkie buraczki z lekko kwaskowatym kozim serem, polane oliwą, podane na ciepło... Doskonała zakąska przed daniami z ogrodowego grilla.
  • Sałatka z młodych buraczków z dobrym sosem Sałatka z młodych buraczków z dobrym sosem
    Tak, wiem, wiem. Powtarzam się. Przynudzam. To już piąta sałatka z buraczków z serem w PieceOfCake! Ale jak widzę na targu te nieduże buraczki z botwinką, takie ozdobne, młodziutkie, kuszące, to nie potrafię się powstrzymać i kupuję. Z botwinki robię chłodnik lub... tak, właśnie botwinkę, po czym zostają te piękne buraczki, z którymi coś trzeba zrobić. Coś? Konkretnie sałatkę!
  • Cejlońskie curry z buraczków
    Piękne w kolorze, egzotyczne w smaku curry z przepisu Sophie Griggson. Podajemy razem z innymi curry i miską ryżu.
  • Pieczone buraczki z fetą
    Współczesna wariacja na temat odwiecznie uznanej kombinacji słodkich buraków i słonej fety. Niekoniecznie przystawka dla tradycyjnej teściowej, ale przyjaciele bywali po świecie powinni być zachwyceni!
  • Ciepła sałatka z pieczonych buraczków
    Pieczone buraki mają znacznie bardziej skoncentrowany smak, niż gotowane w wodzie. Połączenie ich słodkiego smaku ze słoną fetą i czosnkiem jest bardzo udane i doskonale znane w Grecji.


Podziel się linkiem:




Komentarze: