W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Wiosenne buraczki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Wiosenne buraczki

Lekko włoski sposób na młode, słodkie buraczki.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • pęczek (mniej więcej 6 sztuk) młodych buraczków z listkami
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • oliwa z oliwek
  • 2 czubate łyżki masła
  • 12 listków świeżej szałwi

Wiosenne buraczki - Opis przyrządzania:

Buraczki bardzo dokładnie myjemy po bieżącą wodą. Listki (czyli botwinkę) odcinamy, odrzucając największe i podwiędnięte.
Gotujemy buraczki w osolonej wodzie, aż będą miękkie - około 45 minut. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy da się je już wziąć do ręki, obieramy je ze skórki i kroimy w plastry.
Układamy plastry buraczków w głębokim półmisku, polewamy octem i łyżką oliwy, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy.
Na sporej patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy botwinkę i podsmażamy, aż zwiędnie. Przekładamy do buraczków.
Na patelnię wkładamy drugą łyżkę masła. Kiedy będzie gorące, wrzucamy listki szałwii i podsmażamy, aż będzie chrupiąca.
Masłem z szałwią polewamy buraczki, lekko solimy i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Wiosenne buraczki: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: