W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka z cukinii z parmezanem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka z cukinii z parmezanem

Letni dodatek do wszelkich dań z grilla - rybnych i mięsnych.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 g małych zielonych cukinii
  • pęczek rukoli
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • 50 g parmezanu w kawałku

Sałatka z cukinii z parmezanem - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży gar osolonej wody.
Cukinie myjemy, odcinamy końce, kroimy w podłużne plastry i wrzucamy na 2 minuty do gotującej się wody. Odcedzamy i wkładamy do miski z bardzo zimną wodą. Kiedy cukinia wystygnie, bardzo starannie ją odcedzamy i osuszamy.
Rukolę myjemy i osuszamy, po czym kroimy w paseczki i mieszamy delikatnie z cukinią.
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Mieszamy z 4 łyżkami oliwy i sokiem z cytryny do smaku (co najmniej z połowy cytryny, ale ja wolę więcej). Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Polewamy cukinię z rukolą, znów delikatnie mieszamy i trzymamy w lodówce do chwili podania.
Parmezan kroimy w cieniutkie płatki - najlepiej nożykiem do warzyw.
Tuż przed podaniem posypujemy sałatkę parmezanem, oprószamy pieprzem z młynka i podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sałatka z cukinii z parmezanem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: