W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Koreańska sałatka z marchewki i rzodkwi

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sałatki

Koreańska sałatka z marchewki i rzodkwi

Prze-prosta i przepyszna jednocześnie, a do tego bardzo zdrowa ("good for you") surówka, którą chłodzimy kubki smakowe po ostrzej przyprawionych daniach Półwyspu Koreańskiego. Uwaga - dzieci to lubią!

Kraj pochodzenia: Korea

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • dorodna rzodkiew japoÅ„ska (daikon)
  • 2-3 Å‚adne marchewki
  • 2 Å‚yżki octu ryżowego
  • 2-3 Å‚yżeczki cukru
  • Å‚yżka wina ryżowego Mirin
  • Å‚yżka prażonych ziaren sezamu (ewentualnie)

Koreańska sałatka z marchewki i rzodkwi - Opis przyrządzania:

Rzodkiew myjemy, osuszamy i obieramy cienko ze skórki, to samo czynimy z marchewkami (w składnikach podane są 2-3 marchewki - na tak zwane oko powinno być 2 razy więcej rzodkwi, niż marchewek).
Ścieramy rzodkiew na tarce, a najlepiej na mandolinie, w cienkie, możliwie jak najdłuższe paski. Mieszamy starannie z łyżką soli i zostawiamy na durszlaku na 1/2 godziny. Po tym czasie przepłukujemy rzodkiew zimną bieżącą wodą i starannie odciskamy z nadmiaru płynu.
W dużej misce mieszamy rzodkiew i marchewkę.
Mieszamy razem ocet ryżowy, cukier(do smaku) i mirin. Sosem polewamy warzywa i znów starannie mieszamy.
Nie wiem, na ile jest to autentycznie koreańskie, ale lubię tuż przed podaniem posypać tę sałatkę prażonym sezamem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Koreańska sałatka z marchewki i rzodkwi: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Koreańska sałatka z marchewki i rzodkwi przepisy:

  • Surówka z biaÅ‚ej rzodkwi
    Popularna w przedwojennej Polsce, dzisiaj robiona z japońskiej rzodkwi o nazwie daikon (lub mooli)... Do tej surówki możemy tak naprawdę użyć każdej rzodkwi, a także zwykłych rzodkiewek. Pasuje do pieczonego mięsa, szczególnie zaś do wieprzowiny.
  • Niby- azjatycka saÅ‚atka z rzodkiewkÄ…
    Kontrastujące kolorami warzywa kroimy w długie cienkie paski i mieszamy z sosem o azjatyckich nutach. Smaczny dodatek do grillowanej ryby.
  • SaÅ‚atka z makaronu ryżowego z krewetkami
    Prościuteńka sałatka z ryżowego cienkiego makaronu, z dodatkiem krewetek i paksoi (bok choi). Miłe danie kolacyjne.
  • Kotlety jagniÄ™ce pieczone z marchewkÄ… i tymiankiem
    Prawdziwie letnie danie z jagnięciny - no może na chłodniejszy dzień, bo wymaga włączenia piekarnika. Kotlety podajemy z młodymi ziemniaczkami i dużą miską sałaty.
  • Kimchi z brukselki z rzodkwiÄ… Kimchi z brukselki z rzodkwiÄ…
    Skończyło mi się domowe kimchi, a to z czerwonej kapusty dopiero wstawiłam (a fermentuje długo). Kapusty pekińskiej w domu nie było, biała rzodkiew znalazła się tylko jedna, za to wpadła mi w ręce torba z brukselką, wołającą o moją uwagę (zewnętrzna listki zaczęły już żółknąć). Brukselka to w końcu kapusta, czyż nie, i tak powstało właśnie brukselkowe kimchi. Teraz będę już kupować małe belgijskie kapustki specjalnie w tym celu! PS. Do robienia kimchi zazwyczaj używam przepisu pana Davida Changa z książki "Momofuku", acz z pewnymi modyfikacjami.


Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: