W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Brukselka z woka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne

Brukselka z woka

Nareszcie prawdziwie zimowy przepis! Moja ulubiona brukselka zyskuje na smaku po pierwszych mrozach, trzeba zatem uznać sezon za rozpoczęty. W tym przepisie smażymy (uprzednio lekko podgotowaną) brukselkę, w towarzystwie maleńkich cebulek i pomidorków koktajlowych (notabene jedynych, jakie da się jeść o tej porze roku) - świetne danie obiadowe lub kolacyjne, z kawałkiem bagietki lub makaronem, najlepiej ryżowym lub sojowym. Piure z ziemniaków też może być.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg jÄ™drnej brukselki
  • 25 maleÅ„kich cebulek (mrożonych)
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 Å‚yżki oleju z orzeszków ziemnych
  • Å‚yżka jasnego pÅ‚ynnego miodu
  • 2 Å‚yżki (lub wiÄ™cej do smaku) octu z cydru lub sherry
  • siekana natka do posypania

Brukselka z woka - Opis przyrzÄ…dzania:

Nastawiamy duży garnek osolonej wody.
Brukselki przycinamy u podstawy i obieramy z przywiędłych listków, po czym płuczemy w zimnej wodzie. Kiedy woda w garnku się zagotuje, wrzucamy brukselkę i obgotowujemy przez 5 minut. Minutę przed końcem gotowania dorzucamy zamrożone cebulki.
Odcedzamy warzywa na sicie, przelewamy zimną wodą i starannie osączamy. Jeśli brukselki są sporych rozmiarów, kroimy każdą pionowo na pół - małe kapustki zostawiamy w całości, cebulki oczywiście też.
Pomidorki myjemy i osuszamy.
Stawiamy wok na dużym ogniu. Kiedy zacznie dymić, wlewamy olej, po czym wrzucamy brukselkę z cebulką. Smażymy chwilę, mieszając, a kiedy zacznie się rumienić, dodajemy miód i starannie mieszamy.
Wsypujemy teraz pomidorki, wlewamy ocet i gotujemy jeszcze chwilę, aż pomidorki będą gorące, ale nie zaczną pękać.
Doprawiamy nasze warzywa solą i pieprzem, a jeśli trzeba, to dolewamy jeszcze ciut octu.,br> Przekładamy warzywa na ogrzany półmisek i posypujemy "na wydaniu" natką.
Jemy na gorÄ…co.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Brukselka z woka: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: