W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Śniadaniowy gruszkowy koktajl

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Napój

Śniadaniowy gruszkowy koktajl

O, jak dobrze naładować się taką ilością witamin, i to już o poranku!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 spore dojrzałe gruszki
  • sok z połowy cytryny
  • 400 ml świeżego (i zimnego) soku z mandarynek
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka płynnego jasnego miodu
  • cynamon i mielony imbir do smaku

Śniadaniowy gruszkowy koktajl - Opis przyrządzania:

Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kawałki, usuwając gniazda nasienne. Podczas krojenia skrapiamy sokiem z cytryny, który zapobiegnie ciemnieniu owoców, a przy okazji doda witamin i smaku!
Gruszki (wraz z sokiem) wkładamy do blendera, dolewamy sok z mandarynek (jeśli akurat mamy tylko pomarańczowy, to też się nada). Dodajemy jogurt i miód oraz przyprawy - powiedzmy 1/2 łyżeczki cynamonu i 1/4 łyżeczki imbiru, ale to tylko sugestia, każdemu według gustu!
Miksujemy wszystko na gładko, sprawdzamy pod kątem słodyczy (ewentualnie dodajemy więcej miodu) i ożywczości (ewentualnie więcej soku z cytryny) oraz przyprawienia (cynamon i imbir).
Wlewamy sok do 4 wysokich szklanek, dokładamy po grubej słomce i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Śniadaniowy gruszkowy koktajl: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Śniadaniowy gruszkowy koktajl przepisy:

  • Ni to sałatka, ni to dressing
    Przepis ten narodził się w sytuacji kryzysowej, kiedy zepsuł mi się samochód, a musiałam szybko wymyślić elegancką przystawkę na lunch dla ośmiu pań... Szybki przegląd lodówki - dobrze, że zawsze mam dużo warzyw - i wyszło mi, że najłatwiej będzie zrobić napoleonki z duszonymi porami i sosem z niebieskiego sera, a do tego coś kwaskowatego, witaminowego i ożywczego, czyli właśnie ten sałatkowy dressing na bazie sałatki Waldorf.
  • Gruszki z sosem jeżynowym i lodami
    Deser - kwintesencja jesieni. Miękkie, pachnące gruszki, podgotowane lekko w cytrynowo-cynamonowym syropie, nadziewamy lodami i podajemy z sosem jeżynowym. Najlepsze jeżyny to oczywiście te dzikie, które - co ciekawe - w każdym kraju smakują inaczej. W Belgii, na przykład, są doskonałe, ale nikt ich nie zbiera i wczesną jesienią pobocza dróg aż kłują w oczy obfitością owoców.
  • Szermula (chermoula)
    Kanoniczna marynata krajów Maghrebu, używana przede wszystkim do marynowania ryb i owoców morza. Możemy także marynować w niej białe mięso (kurczak z szermulą jest doskonały) lub użyć do przyprawienia gotowych już dań z grilla lub patelni. Patrz: *!*3926*!*
  • Chłodnik jabłkowy z curry Chłodnik jabłkowy z curry
    A nuż się trafi ciepły październikowy dzień? Wówczas zupka będzie jak znalazł (oczywiście z malutkimi grzankami). Jeśli jednak prawdziwa jesień pokaże, co potrafi i na ciepłe dni nie da się już liczyć, pamiętajmy o tym przepisie w przyszłe lato.
  • Topione masło cytrynowe
    Doskonały, prosty sos do maczania szparagów lub listków karczochów.


Podziel się linkiem:




Komentarze: