O, jak dobrze naładować się taką ilością witamin, i to już o poranku!
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
4 spore dojrzałe gruszki
sok z połowy cytryny
400 ml świeżego (i zimnego) soku z mandarynek
4 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka płynnego jasnego miodu
cynamon i mielony imbir do smaku
Åšniadaniowy gruszkowy koktajl - Opis przyrzÄ…dzania:
Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kawałki, usuwając gniazda nasienne. Podczas krojenia skrapiamy sokiem z cytryny, który zapobiegnie ciemnieniu owoców, a przy okazji doda witamin i smaku!
Gruszki (wraz z sokiem) wkładamy do blendera, dolewamy sok z mandarynek (jeśli akurat mamy tylko pomarańczowy, to też się nada). Dodajemy jogurt i miód oraz przyprawy - powiedzmy 1/2 łyżeczki cynamonu i 1/4 łyżeczki imbiru, ale to tylko sugestia, każdemu według gustu!
Miksujemy wszystko na gładko, sprawdzamy pod kątem słodyczy (ewentualnie dodajemy więcej miodu) i ożywczości (ewentualnie więcej soku z cytryny) oraz przyprawienia (cynamon i imbir).
Wlewamy sok do 4 wysokich szklanek, dokładamy po grubej słomce i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Śniadaniowy gruszkowy koktajl: do zrobienia w ostatniej chwili
Podobne do Åšniadaniowy gruszkowy koktajl przepisy:
Ni to sałatka, ni to dressing Przepis ten narodził się w sytuacji kryzysowej, kiedy zepsuł mi się samochód, a musiałam szybko wymyślić elegancką przystawkę na lunch dla ośmiu pań... Szybki przegląd lodówki - dobrze, że zawsze mam dużo warzyw - i wyszło mi, że najłatwiej będzie zrobić napoleonki z duszonymi porami i sosem z niebieskiego sera, a do tego coś kwaskowatego, witaminowego i ożywczego, czyli właśnie ten sałatkowy dressing na bazie sałatki Waldorf.
Gruszki z sosem jeżynowym i lodami Deser - kwintesencja jesieni. Miękkie, pachnące gruszki, podgotowane lekko w cytrynowo-cynamonowym syropie, nadziewamy lodami i podajemy z sosem jeżynowym. Najlepsze jeżyny to oczywiście te dzikie, które - co ciekawe - w każdym kraju smakują inaczej. W Belgii, na przykład, są doskonałe, ale nikt ich nie zbiera i wczesną jesienią pobocza dróg aż kłują w oczy obfitością owoców.
Szermula (chermoula) Kanoniczna marynata krajów Maghrebu, używana przede wszystkim do marynowania ryb i owoców morza. Możemy także marynować w niej białe mięso (kurczak z szermulą jest doskonały) lub użyć do przyprawienia gotowych już dań z grilla lub patelni. Patrz: *!*3926*!*
Chłodnik jabłkowy z curry A nuż się trafi ciepły październikowy dzień? Wówczas zupka będzie jak znalazł (oczywiście z malutkimi grzankami). Jeśli jednak prawdziwa jesień pokaże, co potrafi i na ciepłe dni nie da się już liczyć, pamiętajmy o tym przepisie w przyszłe lato.
Topione masło cytrynowe Doskonały, prosty sos do maczania szparagów lub listków karczochów.