W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Jesienna sałatka z dyni z cynamonem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sałatki

Jesienna sałatka z dyni z cynamonem

Maghrebska w charakterze sałatka, sezonowy dodatek do dań z (równie sezonowej) dziczyzny. Najlepsze dynie do gotowania to nie te, z których robimy halloweenowe latarnie - znacznie lepsza będzie odmiana Hokkaido lub dynia piżmowa (butternut).

Kraj pochodzenia: Afryka Północna

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) dyni o mocno pomaraÅ„czowym miąższu
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • garść Å›wieżej miÄ™ty
  • Å‚yżeczka mielonego cynamonu
  • Å‚yżka melasy z granatów (Melasa z granatów)

Jesienna sałatka z dyni z cynamonem - Opis przyrządzania:

Dynię obieramy ze skóry i pozbawiamy nasion wraz z włóknistym wnętrzem. Miąższ dyni kroimy w cienkie zgrabne plasterki.
Czosnek obieramy i drobno siekamy lub ciężkim nożem rozgniatamy na piure.
Na sporej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Na gorącą wkładamy połowę dyniowych plasterków i smażymy na średnim ogniu na rumiano z obu stron. Tuż pod koniec smażenia dodajemy połowę czosnku i smażymy jeszcze chwilkę, żeby stracił smak surowości.
Usmażoną dynię przekładamy na ładny półmisek, zaś całą operację powtarzamy z resztą surowych plasterków.
Miętę opłukujemy i osuszamy, kilka listków zostawiamy do dekoracji, resztę kroimy w cieniutkie paski i posypujemy nimi dynię na półmisku.
Oprószamy sałatkę cynamonem oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Skrapiamy melasą z granatów i delikatnie mieszamy, po czym odstawiamy do wystygnięcia.
Sałatkę podajemy w temperaturze pokojowej, ozdobioną pozostawionymi w tym celu listkami mięty.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Jesienna sałatka z dyni z cynamonem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: