W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Jesienna sałatka z dyni z cynamonem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Jesienna sałatka z dyni z cynamonem

Maghrebska w charakterze sałatka, sezonowy dodatek do dań z (równie sezonowej) dziczyzny. Najlepsze dynie do gotowania to nie te, z których robimy halloweenowe latarnie - znacznie lepsza będzie odmiana Hokkaido lub dynia piżmowa (butternut).

Kraj pochodzenia: Afryka Północna

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) dyni o mocno pomarańczowym miąższu
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • garść świeżej mięty
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • łyżka melasy z granatów (Melasa z granatów)

Jesienna sałatka z dyni z cynamonem - Opis przyrządzania:

Dynię obieramy ze skóry i pozbawiamy nasion wraz z włóknistym wnętrzem. Miąższ dyni kroimy w cienkie zgrabne plasterki.
Czosnek obieramy i drobno siekamy lub ciężkim nożem rozgniatamy na piure.
Na sporej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Na gorącą wkładamy połowę dyniowych plasterków i smażymy na średnim ogniu na rumiano z obu stron. Tuż pod koniec smażenia dodajemy połowę czosnku i smażymy jeszcze chwilkę, żeby stracił smak surowości.
Usmażoną dynię przekładamy na ładny półmisek, zaś całą operację powtarzamy z resztą surowych plasterków.
Miętę opłukujemy i osuszamy, kilka listków zostawiamy do dekoracji, resztę kroimy w cieniutkie paski i posypujemy nimi dynię na półmisku.
Oprószamy sałatkę cynamonem oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Skrapiamy melasą z granatów i delikatnie mieszamy, po czym odstawiamy do wystygnięcia.
Sałatkę podajemy w temperaturze pokojowej, ozdobioną pozostawionymi w tym celu listkami mięty.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Jesienna sałatka z dyni z cynamonem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Jesienna sałatka z dyni z cynamonem przepisy:

  • Dynia z Sycylii
    Słodko-kwaśna, lekko cynamonowa dynia o bizantyjskich korzeniach. Podajemy jako dodatek do bardziej tłustych kawałków mięsa, np kotletów jagnięcych lub karkówki z grilla. Bardziej oryginalnie - do pieczonej kaczki.
  • Risotto z dynią i rukolą
    Włosi bardzo kochają dynię, zwłaszcza w primi piatti - a to makaron z sosem z dyni, a to słynne ravioli z dynią i szałwią, a to znów risotto, ot takie, jak to właśnie...
  • Zapiekanka kolacyjna z dyni z sosem serowym
    Satysfakcjonująca jesienna zapiekanka, z dynią, porami i sosem z gruyera. Świeża bagietka, miska cykorii i kieliszek białego wina na pewno nie zaszkodzą.
  • Zupa z pieczonej dyni z tortillą i chilli
    Prościutka zupa o subtelnie egzotycznym aromacie i pięknym pomarańczowym kolorze.
  • Dynia pieczona z syropem klonowym Dynia pieczona z syropem klonowym
    Kupiłam właśnie sporą butlę syropu klonowego (uwielbiam). Po sobotniej zupie z dyni mam w domu już tylko (?!) osiem dyń, ten przepis zatem będzie znakomity. Ja mam akurat spore dynie, będę musiała je pokroić w kawałki, ale najładniej wyglądają małe dynie o zielonej skórce i pomarańczowym miąższu - kroimy je poziomo na pół, wydrążamy i tak pieczemy. Świetne do Dziękczynnego indyka.


Podziel się linkiem:




Komentarze: